Reference photo new construction single family in Bilzen
Reference photo new construction single family in Bilzen

Architectuur in vlam en vuur

SAMARCHITECTEN

Thomas en Liesbeth hapten niet meteen toe toen ze de bouwgrond in Bilzen waarop ze hun woning hebben gebouwd, aanvankelijk te koop zagen staan. De tegenargumenten wogen zwaar: een drukke straat vol verspreide lintbebouwing, een weinig inspirerende woning waar tegenaan moest worden gebouwd, het zuiden langs de straatkant, een mooie, 120 meter diepe maar pal noordwaarts gerichte tuin. Je zou voor minder twijfelen. Thomas: “Zoals verwacht doken er geen kopers op voor het perceel. Na bijna een jaar ging de vraagprijs naar beneden en hebben we de stap toch gezet.”

"De lichtinval is, samen met de privacy, de grootste kwaliteit van het ontwerp.

- Thomas

Een ontwerp dat past als gegoten

Voor het ontwerp sprak het koppel een vijftal architectenbureaus aan. Uit de gesprekken bleek dat de visie van Samarchitecten het best aansloot bij die van de opdrachtgevers. Thomas: “Onze wensen waren duidelijk. We wilden geen oplossing van dertien in een dozijn, maar een karaktervolle woning die je elders niet ziet. Meer in detail wilden we een voorgevel met weinig of geen ramen.” De ontwerpers pikten gevat in op deze wensen en op de weinig bemoedigende omstandigheden, en kwamen op de proppen met een gedurfd ontwerp. Waar de woning van Thomas en Liesbeth aanleunt tegen die van de buren, sneden zij een spie uit het volume. De schuine zijde van die opening vulden ze compleet in met glas. Inkijk is niet mogelijk dankzij de schuine hoek, tenzij voor de zuiderzon.

In de ban van baksteenrood

Opdrachtgevers en architecten waren het er over eens dat ze enkel met eerlijke en eenvoudige materialen wilden werken. Daarom zochten ze naar een gevelsteen met een strakke belijning in natuurlijk, helder rood met subtiele nuances. Thomas: “Liesbeth en ik hebben meerdere bouwbeurzen bezocht, op zoek naar een gevelsteen die zich onderscheidt van het reguliere aanbod. Die hebben we gevonden in de strengperssteen Linnaeus Robinia.”

Vlakken vol diepte

Architect Krist Michiels “We hebben gekozen voor het Eco-brick formaat omdat op het relatief smalle perceel elke centimeter telt. De steen is budgetvriendelijk en wat langer dan gebruikelijk. We hebben de gevelmaten aangepast aan dat formaat om de volle lengte van de steen uit te spelen in het metselwerkverband.

Dat plus het feit dat de steen is verlijmd, geeft de gevel een gestileerde vlakwerking.” Het beperkte materialenpalet wordt aangevuld met schrijnwerk in zwart aluminium, keramische dakpannen van Koramic, nl de Vauban Antraciet mat, ingewerkte dakranden, goten en regenwaterafvoeren in zink.

SAMARCHITECTEN
ONTWERPERS VAN RUIMTE EN BELEVING / WIJ GEVEN VORM AAN ARCHITECTUUR, INTERIEUR EN OMGEVING.

> Krist Michiels en Siegert Saeren

Contact: https://www.samarchitecten.be/
Samarchitecten, Bilzen

Sam Architecten - Siegert Saeren & Krist Michiels - Bilzen
Sam Architecten - Siegert Saeren & Krist Michiels - Bilzen
© Krist Michiels en Siegert Saeren Samarchitecten

Uw verhaal delen?

Wenst u als architect uw verhaal over gerealiseerde projecten met Wienerberger materialen te delen? Laat het ons weten!