Plan van een woning

Bevestigen van pluggen en bouten

Houd altijd rekening met de voorschriften van de fabrikant van bevestigingsmaterialen en een aantal belangrijke uitvoeringsrichtlijnen.

De 3 belangrijkste uitvoeringsrichtlijnen

Er is een verschil tussen verankering in volle materialen, zoals gestorte betonwanden, en geperforeerde materialen, zoals Porotherm binnenmuurstenen.

Bij de eerste wordt de uittreksterkte gerealiseerd door de wrijvingsweerstand tussen het bevestigingsmateriaal en het materiaal waarin het bevestigd wordt.

Bij verankering in geperforeerde materialen zoals de Porotherm snelbouwstenen wordt die verankering gerealiseerd doordat de plug een prop vormt in de holtes. De prop zet zichzelf vast achter de ribben of de mantel.
 

1 - Keuze van de juiste plugdiameter

Een te grote plugdiameter verhindert het vormen van de prop in de holtes. Bovendien ontstaat het risico dat de ribben kapot gedrukt worden en er zo weinig of geen verankering kan gerealiseerd worden.
 

2 - Boren zonder kloppen

Gebruik nooit de klopfunctie van uw boormachine wanneer u de gaten voor pluggen in de Porotherm binnenmuurstenen boort. De klopfunctie zou de interne structuur van keramische snelbouwstenen kunnen beschadigen en zo een kwalitatieve verankering onmogelijk maken.
 

3 - Boren met de juiste boordiameter

Ook al werkt u eventueel met pluggen met een minder courante diameter, moet u altijd de voorgeschreven boordiameter toepassen. Een verschil van nog maar een halve of 1 mm kan de uittrekwaarde sterk doen dalen.
 

Pluggen in de koppen bevestigen

Ten slotte nog ons advies over het bevestigen van pluggen in de koppen van de keramische Porotherm binnenmuurstenen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het plaatsen van schrijnwerk.

Bevestig de pluggen altijd in de kop zelf en niet in verzaagde bakstenen. Dit om ervoor te zorgen dat er voldoende ribben aanwezig zijn waarachter de pluggen een prop kunnen vormen. Dit is vooral belangrijk bij binnenmuurstenen met een ‘langs’ perforatiebeeld.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt