Roestraat Beveren-Leie

5 gekoppelde woningen en 8 appartementen

In de deelgemeente Beveren-Leie ontwikkelde het autonoom gemeentebedrijf van de stad Waregem een site tot betaalbare bouwgronden. Die waren overwegend bestemd voor jonge gezinnen die net boven de inkomensgrens voor sociale kavels zaten. De stad stelde de SHM Mijn Huis voor om een deel van het terrein over te kopen en daar sociale huurwoningen te realiseren. Zo wou de stad meteen ook het aanbod aan sociale huisvesting in Beveren-Leie verhogen. Mijn Huis had daar wel oren naar en startte een onderhandelingsprocedure met enkele architectenbureaus. Uitgangspunt was een programma van 5 inclusieve grondgebonden woningen en 8 appartementen, waarvan de meerderheid rolstoeltoegankelijk moest zijn.

Inplanting

Het terrein ligt aan de rand van de verkaveling en wordt afgeboord door de nieuw aangelegde Roestraat en een stemmig wandelpad met lantaarnpalen. Vanuit de straat is er een doorsteek naar de achterliggende zone. De inrichting daarvan tot speelplein en ontspannings- annex ontmoetingszone, met onder andere een zandbak en petanqueveld, maakte deel uit van de opdracht.

Architect Tim Wielfaert (Wielfaert Architecten): “Om het terrein niet te belasten, werd het aantal parkeerplaatsen beperkt tot de minimumvereiste. Bewust werden de parkeerplaatsen voor de woningen gesplitst van die voor de appartementen, om een te sterke concentratie te vermijden.”

Architectuur

De architectuur mikt op integratie. Architect Tim Wielfaert: “Zowel de woningen als het appartementsgebouw zitten onder een hellend dak. Dat past perfect binnen het straatbeeld en beantwoordt aan het verwachtingspatroon van de mensen. Herkenbaarheid is erg belangrijk en maakt architectuur toegankelijk.”

Bij de vijf grondgebonden woningen die allemaal gekoppeld zijn, zit het hellend vlak meteen boven het gelijkvloers niveau. De architect: “In principe mochten we hoger bouwen, maar met het oog op de doelgroep en de lage huurprijs waarop de maatschappij mikte, voldeden de compacte ruimtes aan de normen.”

De dakhellingen zijn een ware blikvanger. Tussen de woningen zit er telkens een spie, waardoor de daken verschillen in hellingsgraad. Dat genereert een speelse dynamiek. De architect: “Bovendien verspringen de voorgevels, met als gevolg gevarieerde voor- en achtertuinen die ook meer privacy bieden.”

Het multiresidentiële gebouw telt 8 wooneenheden, waarvan de drie gelijkvloerse appartementen over een privétuin beschikken. De drie units op de eerste verdieping en de twee onder het hellend dak op niveau +2 zijn bereikbaar via een centrale lift en trappenkern. Die geven op elke verdieping uit op een passerelle boven een transparante doorgang, met toegang tot de verschillende voordeuren. Alle bewoners kunnen genieten van een aangename buitenruimte: een tuin, een prefabterras, inpandig terras of een dakterras. Lift en trappenhal zijn afgesloten voor niet-bewoners die zich moeten melden aan de parlofoon. Rustig wonen is hier geen leeg begrip.

 

Meer ruimte met meer waarde

De hellende daken waren voor de architect in eerste instantie een kwestie van integratie, maar er zijn nog andere voordelen aan verbonden. Renaat Labbe (SHM Mijn Huis): “Dikwijls gewagen de stedenbouwkundige voorschriften van twee bouwlagen en een hellend dak. Als je die extra ruimte onder de dakvlakken kunt benutten, is dat mooi meegenomen. Hier konden we op de dakverdieping twee appartementen extra onderbrengen, waarvan een met drie slaapkamers en een heel ruim terras.” Piet Decavele, voorzitter van SHM Mijn Huis, beaamt dat volmondig: “Als het aantal toegelaten bouwlagen beperkt is, vormt een hellend dak een interessante oplossing om toch over een verdieping meer te beschikken. Niet voor niets hebben wij de afgelopen jaren heel wat projecten met dakappartementen opgeleverd.”

 

Een dankbare partner

De daken van de woningen zijn afgewerkt met Koramic Plato tegelpannen. Omdat de woningen afwisselend in twee verschillende tinten van gevelsteen zijn opgetrokken, kozen de architecten ook voor twee kleidakpankleuren, antraciet mat en oud koper bezand. Waar de woningen wat dieper zitten, rees er wel een vraag. Omdat de nok gewoon doorloopt, zou de nokpan door de lager liggende dakvlakken de indruk wekken dat de dakdekker zich had vergist, gezien het plotse kleurcontrast. Renaat Labbe: “Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en Wienerberger gevraagd of het mogelijk was een nokpan in de twee tinten te vervaardigen. Tot mijn verrassing zijn ze daar heel vlot in meegegaan.”

 

Total Cost of Ownership

Een maatschappij met een ruim palet van sociale huurwoningen heeft bijna altijd wel af te rekenen met enkele moeilijke cliënten. Bouwen met duurzame materialen staat daarom hoog op de agenda. Renaat Labbe: “De typebestekken van de VMSW garanderen ons een hoge kwaliteit. Wij bouwen steevast op de traditionele manier. Houtbouw levert al snel problemen op voor de brandverzekering. Een gemetselde muur is ook duurzamer. Hier is gekozen voor hanggoten, want hemelwater breng je het best zo snel mogelijk buiten de gevel. Soms stellen ontwerpers ons bakgoten voor, maar dat kan achteraf aan de basis liggen van serieuze onderhoudsuitgaven, bv. als je een zinken bakgoot moet vervangen. Als er in een werfvergadering keuzes moeten worden gemaakt, stel ik mij altijd de vraag: hoe zal de huurder reageren? Dat is een uitstekende leidraad.”

Informatie over het project

 
Architect

Bouwheer

Programma

Locatie

Producten

 

Wielfaert Architecten, Waregem

SHM Mijn Huis, Harelbeke

5 gekoppelde woningen en 8 appartementen, waarvan 6 rolstoeltoegankelijk

Beveren-Leie

“In onze projecten streven wij vandaag steevast naar een architecturale surplus. Wij geven de architect de vrijheid om, binnen het strikte financiële keurslijf, iets moois te ontwerpen.”

Renaat Labbe, SHM Mijn Huis, verantwoordelijk voor de werfopvolging van alle nieuwbouw

 

“De hellende daken van de woningen en het appartementsgebouw zorgen voor een geslaagde integratie in de omgeving. Binnen dat homogene geheel hebben we speelse accenten gelegd door de huizen verspringende daken en een andere inplanting te geven.”

Tim Wielfaert, Wielfaert Architecten

 

Koramic Tegelpan Plato Antraciet mat & Oud koper bezand

Dankzij haar grote formaat kan de dakdekker de Plato tegelpan snel en dus budgetvriendelijk plaatsen. Bovendien zijn er minder panlatten nodig. De subtiele afvlakking zorgt voor een strak en effen dakvlak dat alle mogelijke bouwstijlen net dat ietsje meer geeft en zo het verschil maakt.

 

“Dakappartementen zijn meestal mooie woningen vol sfeer en met een prachtig uitzicht. In onze projecten zitten appartementen die de kwalificatie penthouse waard zijn.”

“Mooie architectuur kan voor de huurder een stimulans betekenen om het nodige respect voor zijn woning op te brengen.”

Piet Decavele, voorzitter van SHM Mijn Huis

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.