"Nieuw wooncomplex met link naar industrieel patrimonium"

Wooneenheden met bakstenen patchwork langs de Rupel

Vlak bij het centrum van Boom, aan de oevers van de Rupel en in de nabijheid van een natuurgebied, wordt een nieuw, kwalitatief woonaanbod ontwikkeld. Daar waar de eerste generatie kleiputten ooit het landschap bepaalde, rijzen nu wooneenheden op die verschillende elementen van dat historisch patrimonium incorporeren in het geheel. Het ontwerp respecteert de schaal van de rijwoningen in de aangrenzende straat en speelt dankzij de gevelarchitectuur in op de modulering van de bestaande bebouwing. De gevels van het grootste volume zijn opgevat als een bakstenen rug rondom het gebouw, terwijl de gevels rond het binnen-gebied werden opengewerkt met terrassen voor een dynamisch gevelspel.

Aan De Schorre in Boom verrees recent Schorrezicht, een appartementsgebouw dat met zijn opvallend volume als baken moet fungeren voor de kern van de gemeente. Gelegen waar ooit de eerste generatie kleiputten gegraven werden en met de keuze voor een specifieke baksteen van Wienerberger, refereert Schorrezicht aan de geschiedenis van de gemeente als bakermat van de baksteennijverheid.

Schorrezicht in de Kapelstraat in Boom omvat naast een appartementsgebouw met 44 wooneenheden ook een ondergrondse parkeergarage met 66 plaatsen en een nieuw aangelegde omgeving. Het projectgebied, aansluitend bij de kern van Boom en in de onmiddellijke omgeving van enkele natuurgebieden en recreatiegebied De Schorre, heeft een historische waarde als onderdeel van de woon-werksite op de eerste generatie kleiputten langs de Rupel. Het historische reliëf van de uitgegra-ven kleiputten en typische dijkwegen is nog duidelijk te herkennen in het landschap. Bovendien zijn er nog verschillende restanten van het industrieel patrimonium terug te vinden in het gebied. De historiek van de site was mee bepalend voor het uiteindelijke ontwerp van Abscis Architecten.

 

In harmonie met rijwoningen

Met in de nabijheid haast uitsluitend rijwoningen, valt in eerste instantie het volume op. Het RUP Pachterslei veronderstelt dan ook een inrichting van de site aan de hand van enkele concepten, waaronder het bouwen van een uitgesproken volume langs de Kapelstraat dat als baken moet fungeren voor de kern van Boom. Desondanks respecteert het ontwerp wel de schaalgrootte van die rijwoningen, zowel morfologisch als architecturaal. Zo bestaat de nieuwbouw uit vier bouwlagen oplopend naar vijf aan de Kapelstraat en wordt met de gevelarchitectuur ingespeeld op de modulering van de bestaande bebouwing. De gevels aan de Kapelstraat worden opgevat als bakstenen rug van het gebouw, terwijl de gevels gericht naar het binnengebied en De Schorre opengewerkt werden met terrassen en zo heel dynamisch ogen. 

 

Mozaïek

Er werd bovendien gekozen om het gebouw op te trekken met een betaalbaar en klassiek type baksteen van Wie-nerberger, de Terca Boomse Recup M65, een verwijzing naar het verleden van Boom als bakermat van de baksteennijverheid. De baksteen heeft rood en oranje in de massa, met af en toe lichte paarsrode en donkeroranje reductievlekken. Die kleuren zijn typerend voor oudere ovens. Er werd gebruikgemaakt van een patchwork van metselverbanden, waarbij de voegen ook een verschillende kleur en textuur meekregen. Zo ontstaat op subtiele wijze een mozaïek, met invullingen tussen de doorlopende rollagen ter hoogte van de vloerplaten.

 

Twee publieke doorgangen

Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, tot aan de voordeur van elk individueel appartement. De site heeft twee publieke doorgangen, ten oosten en ten westen van het gebouw. De doorgang in het westen loopt langs de tuin richting de nog te ontwikkelen wijk. De doorgang in het oosten is een brede, hellende groenzone met geïntegreerde trap, richting de nieuwe ontsluitingsweg. Om voldoende groen te kunnen creëren werd gekozen voor een ondergrondse parking, die naast parkeer-plaatsen bestemd voor de bewoners ook plaatsen voor bezoekers voorziet. Zo vormt Schorrezicht een groene én verkeersvrije woonomgeving voor de bewoners.

 

Projectreportage uit BBM, Belgian Building Magazine

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

Abscis Architecten, Gent

Boom

  • "Schorrezicht in de Kapelstraat in Boom omvat naast een appartementsgebouw met 44 wooneenheden ook een ondergrondse parkeergarage met 66 plaatsen en een nieuw aangelegde omgeving."

Waarom Terca Boomse Recup  ongetrommeld?

Baksteen presenteren in al zijn facetten, dat was de bedoeling. Dat mag u best letterlijk nemen: het geheel oogt als een patchwork van metselverbanden. In deze subtiele mozaïekstructuur kregen de voegen telkens een verschillende kleur en textuur mee. De gebruikte baksteen is een variatie op de rode Boomse Recupsteen, die de geschiedenis van Boom als bakermat van de baksteennijverheid benadrukt.

Reference photo new construction apartment in Boom
Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.