Child is cycling in Duurzame Wijk Waregem

"De Duurzame Wijk"

De Duurzame Wijk zet de standaard voor ecologisch en economisch wonen.

Met De Duurzame Wijk in Waregem lanceerden wij een opvallend pioniersproject. Ambitie? Een nieuwe standaard voor ecologisch en economisch wonen zetten naar de toekomst toe. De ecologische score van de materialen wordt zoveel mogelijk bevestigd door ecolabels, maar er werd ook gestreefd naar verantwoord nabuurschap en betaalbaarheid.

Energieneutraal

Een betaalbaar bouwproject dat uitblinkt in duurzaamheid en een nieuwe standaard voor duurzaam wonen zetten,  zo luidde de ambitie bij de start. Onze woningen verbruiken almaar minder energie, maar duurzaam gaat ook over het gebouw zelf (levensloop, duur, …) en de inplanting in de omgeving (biodiversiteit, waterbeheer, …).

De wijk vormt een inbreidingsproject in het centrum van Waregem zodat er geen vrije ruimte moest wijken. Op amper 1900 m² zouden hier zeven zero-energiewoningen verrijzen die zelf hun energie opwekken voor verwarming en -koeling. Het project werd dan ook gedragen door alle partijen: bouwheer, architect en aannemer.

 

Duurzaam

Er is gekozen voor een brede benadering of totaalaanpak. De eengezinswoningen werden in cluster gebouwd om het ruimtegebruik tot een minimum te beperken. De oriëntatie en hellende daken zijn ideaal om elektriciteit te produceren met zonne-energie. De hellende daken maken ook een optimale regenwaterrecuperatie mogelijk.

Het gebouw kreeg een keramische buitenschil die minstens 150 jaar meegaat. Voor de binnenmuren, gevels en het dak viel de keuze op materialen van Wienerberger. Het bleek de juiste keuze voor een dergelijk ambitieus project.

 

Betaalbaar + sociaal

Omdat de verwerking van keramische materialen bij alle aannemers is ingeburgerd, blijft het project ook betaalbaar. Maar ook de ligging vlakbij de stadskern bespaart de bewoners heel wat geld.

Sociaal is zeker de inplanting nabij scholen en winkels. De bewoners hebben individuele tuintjes maar kunnen ook terecht in het parkje in de buurt. De ideale plek om de cohesie tussen de buurtbewoners te bevorderen.

 

Ecologisch wonen

De Duurzame Wijk werd het summum van ecologisch en duurzaam wonen en een echt pioniersproject. De massieve keramische draagstructuur draagt bij aan de thermische inertie en vochthuishouding maar bevordert ook de akoestiek.

 

BREEAM

Als kers op de taart werd De Duurzame Wijk beloond met het BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat, dat op basis van zeer strenge parameters bepaalt hoe duurzaam een gebouw of een wijk is. 

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Meer informatie

 

Wielfaert Architecten

Waregem

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.