Dorpshuis en bibliotheek: innige romance

Een afwerking van dak en gevel in eenzelfde materiaal geeft een gebouw een sterk, monolithisch karakter.

VOORSITUATIE: Het pand fungeerde voor de fusie met Herentals als gemeente- huis van Noorderwijk. Nadien deed het dienst als kleedruimte voor de groendienst en occasioneel als bureel voor de wijkagent. Kenmerkend zijn de eenvoudige draagstructuur en de herkenbare symmetrische indeling, met centraal de traphal en aan weerszij-den een aantal vertrekken.

DE OPZET

De opdracht was eenvoudig: het voormalig gemeentehuis verbouwen en uitbreiden tot dorpshuis en gemeentelijke bibliotheek, en een aantal stalplaatsen incorporeren voor de wagens van het lokale Rode Kruis en de stedelijke groendienst.

DE INGREPEN

De beslissing om het bestaande pand de rol toe te bedelen als dorpshuis, was voor ontwerpatelier Bert Gebruers - Peter Jannes de logica zelve. De structuur van het gebouw leende zich immers perfect voor de indeling in aparte lokalen voor de muziekschool, vergaderkamers, ontvangstruimte van het OCMW, …

Om het statige oude pand klaar te stomen voor de nieuwe functies waren heel wat werken nodig. Het gebouw werd thermisch geïsoleerd, alle buitenschrijnwerk werd vernieuwd en de houten roostering maakte plaats voor betonwelfsels. De dragende wanden bleven intact.

De wijnrode geglazuurde tegelpannen waarmee het dorpshuis volledig is bekleed, versterken het monolithische karakter van het gebouw. Bovendien accentueren ze het contrast met het transparante balkvormige nieuwbouwgedeelte dat haaks op het dorpshuis en evenwijdig met de straat staat. In het scharnierge-deelte dat het bestaande en het nieuwe volume verbindt, werden de gemeenschappelijke inkom en het sanitair ondergebracht.

Voor de uitrusting putten de architecten uit het repertorium van duurzame technieken: warmtepomp en condensatieketel voor de verwarming, een zonneboiler voor het warm water, een ventila-tiesysteem met warmterecuperatie voor de bibliotheek en het dorpshuis, zonnewerende lamellen voor de warmtebeheersing, een maximum aan natuurlijk licht in combinatie met energiezuinige verlichting gestuurd door lichtsensoren, regenwaterrecuperatie.

“ Duurzame dragende wanden in baksteen halen moeiteloos een levensduur van 150 jaar.”

“ Met een gevelbekleding in kleipannen is het makkelijk om bestaande muren thermisch na te isoleren.”

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten dak en gevel
 

Ontwerpbureau Bert Gebruers,

Peter Jannes bvba, Olen

Noorderwijk

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk