“Een aarden tombe in het landschap”

Een keramische stolp als onderdak voor kunst en erfgoed

Tussen de velden en boerderijen die zich uitstrekken rond het militaire kerkhof Saint-Charles de Potyze, trekt een opvallend bouwwerk de aandacht. Dit nieuwe depot heeft het nobele doel om erfgoed en kunstcollecties uit de Westhoek onderdak te bieden. Stuk voor stuk schatten uit het verleden die er onder de meest strenge condities worden bewaard.

Het gebouw bestaat uit een ogenschijnlijk eenvoudig volume met gevels en hellende dakvlakken. Het geheel werd opgetrokken uit bruinrode kleipannen, wat maakt dat het gebouw zich naadloos inpast in het agrarische landschap. Natuurlijk daglicht in de opslagruimtes is nefast voor de bewaring van het erfgoed, wat meteen de relatief gesloten gevels verklaart.

De enige uitzondering daarop zijn de raamopeningen aan de ingang en in de werkplekken, die meteen een prachtig zicht op het omliggende landschap bieden.

Waarom Koramic Actua 10 LT mix van Natuurrood, Bruin en Gewolkt

Zowel de gevels als het dak van dit bijzondere bouwwerk zijn opgetrokken uit Actua kleidakpannen. De mix van natuurrode, bruine en gewolkte pannen zorgt voor een interessante schakering die het gebouw doet opgaan in het landschap.

Dankzij aangepaste knikpannen gaan dak en gevel bovendien naadloos in elkaar over en vormen ze een monolitisch geheel. De Actua kleidakpan blijft door haar ontwerp waterdicht onder de lage dakhelling en biedt zo meer mogelijkheden voor een design dat de ambitie heeft om een mijlpaal te worden in de omgeving. 

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Producten

 

Claeys / Haelvoet Architecten, Kortrijk

Ieper

Koramic Actua 10 LT mix van Natuurrood, Bruin en Gewolkt

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk