“ Baksteenarchitectuur met de nodige geborgenheid”

Gesloten hoekperceel in De Haan biedt ruimte aan open eengezinswoning  

Het ontwerp van deze woning ent zich op de ligging van het bouwterrein: de gesloten baksteenarchitectuur creëert afstand ten opzichte van het kruispunt van twee landelijke wegen.

De grote raampartijen in drie van de gevels doorbreken die gesloten structuur en slaan zo een visuele brug tussen de woning, de binnentuin en de achtertuin. De architect koos ervoor om de leefruimtes en nachtvertrekken gescheiden te houden.

De slaapkamers hebben een opvallend lessenaarsdak aangemeten gekregen. Het geheel is een verrassende mix van open en gesloten volumes, dat imposant en toch intiem aanvoelt.  

Waarom Terca Pagus Rood-Bruin Iluzo?

De vormelijke eenheid in dit project ontstaat door het consequent toepassen van een ruwe handvormsteen voor de gevel. Het massieve karakter van de gevel wordt mede versterkt door het gebruik van de Iluzo gevelsteen.

De baksteenarchitectuur omarmt de woning aan de straatzijde en de voortuin en schept zo de nodige geborgenheid voor de open woning achteraan. Visueel versterkt het gevelmetselwerk de bijzondere lengte van de gevel, die enkel onderbroken wordt door een grote raampartij die dienstdoet als visuele brug tussen woning en omgeving.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

Egide Meertens Plus Architecten,  Egide Meertens, Riemst

De Haan

Woning in De Haan

Het ontwerp van deze woning ent zich op de ligging van het bouwterrein: een hoekperceel aan het kruispunt van twee landelijke wegen. Een gesloten baksteenarchitectuur omarmt de woning en voortuin en creëert zo de nodige geborgenheid ten opzichte van deze twee straten. Het langwerpige volume geeft door zijn specifieke vorm privacy aan de tuin van het hoekvolume. Eén grote raampartij doorbreekt die gesloten structuur en slaat zo een visuele brug tussen woning en omgeving.

Achter deze muur gaat een open gelijkvloerswoning schuil. Grote raampartijen in de drie gevels bieden uitzicht op een binnentuin en de achtertuin. Iedere ruimte heeft een visuele relatie met deze intieme buitenomgeving. De verschillende omsloten ruimtes zijn afzonderlijk opgevat: de slaapkamer wordt gericht naar de patiotuin, terwijl de leefruimte en keuken worden gericht naar het centrale terras.

Het ontwerpteam trok de leefruimtes en het nachtgedeelte uit elkaar. Een gesloten gang linkt de twee entiteiten met elkaar. De architectuur van de twee volumes veruitwendigt de totaal verschillende functies: de leefruimtes bevinden zich onder een plat dak, terwijl de nachtruimtes een lessenaarsdak kregen aangemeten. Een groot raam in de zijgevel van deze dakverdieping trekt veel daglicht binnen. De dakhelling weerkaatst het via de vide tot diep in het vertrek.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen' nr 161 - 2018

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk