“Slimme ingrepen resulteren in uniek project”

Knappe invulling van ‘moeilijk’ perceel in Bilzen

Wat in eerste instantie een weinig belovend perceel leek (drukke steenweg, halfopen bebouwing, ongunstige oriëntatie), werd hier creatief en ingenieus ingevuld.

Het wegsnijden van een deel van het bouwvolume bezorgt de woning zijn unieke uitstraling. De uitsnijding geeft de keuken en de leefruimte een zuidelijke oriëntatie. Op die manier wordt ook de onmiddellijke inkijk vanaf de straat vermeden. In de achtergevel wordt het hellende dakvlak doorgetrokken wat voor een betere bezonning van het terras zorgt. De gebruikte materialen versterken het zuivere lijnenspel van het volume.

Waarom Terca Elignia Robinia en Koramic Vauban Antraciet mat?

De keuze voor de gebakken gevelsteen in zijn meest natuurlijke, rode kleur en de zwarte keramische dakpannen en ingewerkte dakranden, goten en regenwaterafvoeren versterken het zuivere lijnenspel van het volume. De materialisatie sluit perfect aan bij het concept om met eerlijke en eenvoudige materialen te werken. Er werd specifiek gezocht naar strakke belijning, een heldere kleur en een beperkte nuancering.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten gevel
Producten dak
 

Sam Architecten, Bilzen

Bilzen

Architectuur in vlam en vuur

Thomas en Liesbeth hapten niet meteen toe toen ze de bouwgrond in Bilzen waarop ze hun moderne woning hebben gebouwd, aanvankelijk te koop zagen staan. De tegenargumenten wogen zwaar: een drukke straat vol verspreide lintbebouwing, een weinig inspirerende woning waar tegenaan moest worden gebouwd, het zuiden langs de straatkant, een mooie, 120 meter diepe maar pal noordwaarts gerichte tuin. Je zou voor minder twijfelen. Thomas: “Zoals verwacht doken er geen kopers op voor het perceel. Na bijna een jaar ging de vraagprijs naar beneden en hebben we de stap toch gezet.”

Een ontwerp dat past als gegoten

Voor het ontwerp sprak het koppel een vijftal architectenbureaus aan. Uit de gesprekken bleek dat de visie van Samarchitecten het best aansloot bij die van de opdrachtgevers. Thomas: “Onze wensen waren duidelijk. We wilden geen oplossing van dertien in een dozijn, maar een karaktervolle woning die je elders niet ziet. Meer in detail wilden we een voorgevel met weinig of geen ramen.” De ontwerpers pikten gevat in op deze wensen en op de weinig bemoedigende omstandigheden, en kwamen op de proppen met een gedurfd ontwerp. Waar de woning van Thomas en Liesbeth aanleunt tegen die van de buren, sneden zij een spie uit het volume. De schuine zijde van die opening vulden ze compleet in met glas. Inkijk is niet mogelijk dankzij de schuine hoek, tenzij voor de zuiderzon. 

 

    Thomas: De lichtinval is, samen met de privacy, de grootste kwaliteit van het ontwerp.”

 

In de ban van baksteenrood

Opdrachtgevers en architecten waren het er over eens dat ze enkel met eerlijke en eenvoudige materialen wilden werken. Daarom zochten ze naar een gevelsteen met een strakke belijning in natuurlijk, helder rood met subtiele nuances. Thomas: “Liesbeth en ik hebben meerdere bouwbeurzen bezocht, op zoek naar een baksteen die zich onderscheidt van het reguliere aanbod. Die hebben we gevonden in de strengperssteen Elignia Robinia.” 

Vlakken vol diepte

Architect Krist Michiels “We hebben gekozen voor het Eco-brick formaat omdat op het relatief smalle perceel elke centimeter telt. De steen is budgetvriendelijk en wat langer dan gebruikelijk. We hebben de gevelmaten aangepast aan dat formaat om de volle lengte van de steen uit te spelen in het metsel-werkverband. Dat plus het feit dat de steen is verlijmd, geeft de gevel een gestileerde vlakwerking.” Het beperkte materialenpalet wordt aangevuld met schrijnwerk in zwart aluminium, keramische dakpannen van Koramic, nl de Vauban Antraciet mat, ingewerkte dakranden, goten en re-genwaterafvoeren in zink.

 

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.