Huiselijkheid op grote schaal

“Beheerste dynamiek op een huiselijke schaal”

Bij het ontwerp van het masterplan voor de OCMW-woonzorgzone in Merelbeke stond ‘huiselijkheid’ centraal. Gezien de schaal van de opdracht, een lokaal dienstencentrum, woonzorgcentrum met 142 residentenkamers, dagverzorgingscentrum en 5 aanleunflats, was dit geen evidente opdracht. Bovendien was de opdrachtgevende woonzorgorganisatie niet rijp voor nieuwe woonzorgvormen en moest de bestaande infrastructuur behouden blijven tot de ingebruikname van deze vervangende nieuwbouw.

Het ontwerpteam boetseerde 2 volumes langs de randen van de versnipperde site waardoor het (zorg)wonen toch opnieuw ‘in de straat’ kwam te staan. Daarmee werd de centrale ruimte tussen 2 quasi parallelle straten geopend, groener, doorwaadbaar en buurt-verbindend. Het plooien van de lange gebouwvleugels, de differentiatie van de raamopeningen en een overdekte gaanderij op het ritme van de kamers brak de collectieve grootschaligheid en gaf het geheel een beheerste dynamiek op een meer huiselijke schaal.

Een warm palet met een suggestie van recuperatie

De materialisatie van de bakstenenbouwschil bleek vervolgens de moeilijkste oefening. Het werd een zoektocht naar het juiste formaat, textuur en kleurschakering waarmee een warm palet kon worden samengesteld met een suggestie van recuperatie. Een palet waarmee subtiele nuances mogelijk waren in schakering naargelang de oriëntatie van het gevelvlak. Een steen waarmee claustraverband mogelijk was. 

De brick-mix van Terca Patrimonia gevelstenen gaf met een mengeling van oranje-rode tinten, geel-beige nuances en donkerbruine toetsen het gewenste effect. De iets hogere steenmaat geeft daarbij het beoogde visueel schaal-reducerend effect. Met de keuze voor plaatsing in doorstrijkmortel, kon de aannemer een mooi verhaal realiseren.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Product

 

GWM architecten

Merelbeke

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.