“Een groene oase in de stad”

Nieuwe achterbouw voor herenhuis te Zurenborg

De achtergevel werd teruggebracht op de achter- gevellijn van het oorspronkelijke bouwvolume. Zo kwam er ruimte vrij om de achtergevel op niveau +1 ook mee aan te pakken. Het vormt een fris, groen geheel binnen een stedelijke omgeving.

Waarom Terca Groen Geglazuurd?

De Art Nouveau tegeltjes in de eetruimte binnen hebben een groentint. De keuze voor eenzelfde kleur voor de achterbouw was snel gemaakt. Het volume sluit mooi aan bij de groene klimplanten die via de scheidingsmuren tegen de achterbouw aangroeien.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Product
 

P8-Architecten, Hansi Ombregt

Zurenborg

Terca Groen Geglazuurd (op maat)

Verbouwen van een herenhuis in Antwerpen

Bij zijn tussenkomst in de renovatie van dit herenhuis van de Zurenborgwijk in Antwerpen, werd het bureau P8 architecten geconfronteerd met een opvallend contrast: aan de voorkant een gevel die met de aangrenzende huizen een homogene bouwlijn vormt; aan de achterkant echter verschillende uitbreidingen waardoor de leesbaarheid van de volumes ontbrak.

De taak van de architecten was de woning achteraan opnieuw in te richten, rekening houdend met het nodige budget voor de andere renovatieposten: technische ingrepen, keuken, badkamer, vloerbedekkingen.

Daarom stelden ze voor om terug te keren naar de bouwdiepte van de oorspronkelijke toestand, door het afbreken van de bijgebouwde veranda. Zo werden de bestaande muren aan de buitenkant geïsoleerd en bedekt met groene geglazuurde steenstrippen. Hierbij hebben de architecten gespeeld met horizontale en verticale lijnen, om ritme in de nieuwe gevelbekleding aan te brengen. De kleur past perfect bij de begroeiing op de muren van de aanpalende woningen. 

Ook al opteerden de architecten voor het behoud van de volumes, ze hebben wel de raamopeningen gewijzigd: op de eerste verdieping verplaatsten ze het venster van de badkamer, zodat het uitzicht geeft op een prachtige kastanjeboom. De keuken en de eetkamer staan in contact met de tuin via een breed schuifraam.

De herwaardering van het bestaande gebouw was het centrale uitgangspunt van het ontwerp. Naast het behoud van de oorspronkelijke volumes was er veel aandacht voor het interieur van dit art-nouveau huis, dat een inspiratiebron vormde voor de bouwkundige keuzes. De kleur van de steenstrippen verwijst dus ook naar de prachtige muurtegels van de keuken… een hedendaagse knipoog die steunt op de geschiedenis van deze woning.

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen' nr 161 - 2018

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk