Renovatie rijwoning Mechelen

Een woning op maat van de eenentwintigste eeuw, dat was het opzet van dit proefproject in de Mechelse wijk Nekkerspoel.

Een werk van lange adem. Resultaat? Een modern ogende rijwoning dankzij een combinatie van de mooie baksteenlook met eigentijdse architectuur. Nieuwe kleidakpannen van Wienerberger vormden trouwens de kers op de taart.

De ideale testcase

De woning uit 1952 in de Lakenmakersstraat beantwoordde allesbehalve aan de huidige energienormen. De woning had bijvoorbeeld aan één kant een rijdoorgang op het gelijkvloers en alleen de voorgevel beschikte over een spouw. Het huis bleek representatief voor een groot deel van de woningmarkt in Vlaanderen en leende zich dus perfect voor een proefproject. Alle ingrepen en investeringen werden nauwgezet onder de loep genomen en de resultaten gemeten.

Hoe zit het met de financiële en technische haalbaarheid van een doorgedreven energie-efficiënte verbouwing? Welke meerwaarde levert een doorgedreven schilrenovatie en het wegwerken van bouwknopen op? Wat is het behaalde E-peil en wat betekent dat voor de meerwaarde van de woning? Wienerberger nam het initiatief om een antwoord te formuleren op die vragen.

Pittig detail: de Stad Mechelen bracht eerder haar patrimonium in kaart en wou het authentieke karakter van het gebouw absoluut behouden.
 

Energetische totaalaanpak

Isolatie primeerde voor dit testproject. Voor de schil viel de keuze op een gevelisolatiesysteem met baksteenstrippen (10 cm EPS). Het hellend dak kreeg keramische dakpannen. In combinatie met PUR-platen en een ventilatiesysteem C de perfecte keuze voor dit project. De gevel werd uitgerust met EPS-isolatieplaten en een glasweefsel dat voldoet aan de hoogste eisen qua scheur- en stootvastheid. Daarna volgde de afwerking of bekleding met nieuwe kleidakpannen. De veranda achteraan werd vervangen door een nieuwe aanbouw.
 

Leefcomfort verhogen

Ook binnen werden heel wat werken uitgevoerd met het oog op een verhoging van het leefcomfort. Voorbeelden? Isolatie van de vloeren, nieuw pleisterwerk voor de binnenmuren, een gascondensatieketel met vloerverwarming op het gelijkvloers, … Ook de sanitaire en elektrische installatie werden trouwens volledig vernieuwd.
 

Aandacht voor lichtinval

Er werd een totaalaanpak uitgetekend met zowel energetische als esthetische ingrepen. Maar ook de lichtinval bleek voor verbetering vatbaar. Het renovatieteam plaatste een zestal stalen liggers en kolommen om de ruimte open te trekken. De voorgevel is immers zuidelijk gericht. De donkere gang veranderde in een open koker onder het dak om de zon te laten binnenvallen langs een van de drie dakramen.
 

Oorspronkelijk karakter behouden

Uitdaging? De oorspronkelijke baksteenlook en het rustieke karakter vrijwaren. Daarom viel de keuze op de Agora Wijnrood van Terca. Een gevelisolatie met steenstrippen vormde uiteindelijk de ideale renovatieoplossing voor dit project. Concreet? De Koramic Stormpan 44 Antraciet en Agora Wijnrood van Terca.
 

Financiële, energetische en esthetische meerwaarde

Ons testproject in Mechelen bleek in de praktijk een meer dan geslaagde case. Alleen al de renovatie van dak en gevel leverde vanaf dag 1 een meerwaarde van 20% op. De energiekosten daalden ook fors en geluiden van buiten blijven voortaan beperkt tot een minimum.

Het voorbeeld van deze woning werkte zelfs inspirerend voor de Vlaamse regering. Toenmalig viceminister-president en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en burgemeester Bart Somers bezochten de testwerf. De Vlaamse regering startte vervolgens met een nieuw premiesysteem om een combinatie van energiebesparende maatregelen te belonen.

Maar ook de bewoners tonen zich meer dan tevreden: “Mensen houden nu zelfs halt voor ons huis. Dan denken we wel eens terug aan alle tijd, geld en moeite die we hebben geïnvesteerd in deze verbouwing. En dan beseffen we dat we iets bijzonders hebben verwezenlijkt.

“Dankzij de vernieuwing en isolatie van de bouwschil zijn onze energiekosten sterk gedaald, maar we hebben ook minder lawaai van voorbijrijdende auto’s. Kortom, we leven nu in een mooier, gezonder en aangenamer huis. Als we ooit verhuizen, profiteren we van de meerwaarde van onze investering.”

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten Gevel
Producten Dak
 
 

ROVE Architecten

Mechelen

 

Het verhaal van Jasper en Nina

Toen er in 2012 in de wijk Nekkerspoel in Mechelen een huis te koop kwam, hoefden Jasper en Nina niet lang na te denken. “Ik woon al heel mijn leven in deze buurt, die sterk 

in trek is bij jongeren. Nina en ik zijn allebei sportfanaten, zodat de nabijheid van het sport- en recreatiecentrum De Nekker een reële meerwaarde betekende. Ook het nabijgelegen station is handig, vermits we geen auto hebben en ik als onderzoeker aan de Brusselse VUB dagelijks naar de hoofdstad moet.”

De tien gouden tips van Jasper

Win informatie in bij de juiste mensen. Je bent uiteindelijk een leek. Wij hebben bijvoorbeeld veel geleerd uit de adviezen die professionals ons gaven over duurzaamheid in het algemeen, over de na-isolatie van de voorgevel en het rooilijndecreet, en over het hergebruik van regenwater.”

“Indien mogelijk ga je best een tijdje in de woning leven voor je ze verbouwt. Zo ontdek je de pijnpunten, weet je wat wonen precies betekent in de diverse seizoenen, en kan je veel beter omschrijven wat je anders wil.”

“Je kan zelf werken uitvoeren om de kostprijs te drukken, maar ken je beperkingen. Afbraakwerken kan je normaal wel de baas, tenzij je aan dragende elementen raakt. Als je voldoende handig bent of de juiste vrienden hebt, kan je ook met kits heel wat zaken zelf invullen. Maar als je twee linkerhanden hebt of er secure ingrepen op het programma staan, zoals een correcte plaatsing van de isolatie, doe je beter een beroep op specialisten.”

“Geef je architect de kans om 100% te renderen. Vertel hem duidelijk welke woonwensen en -eisen je hebt. Doe een beroep op zijn ervaring bij de keuze van de aannemers.”

“Kies voor essentiële investeringen. Wij hebben eerst en vooral geld gestoken in een degelijke gebouwschil, omdat die in grote mate je wooncomfort en energiefactuur bepaalt en dus veel meer impact heeft dan de technische installaties.”

“Denk op voldoende lange termijn, zodat je over pakweg vijf of tien jaar niet opnieuw werken moet uitvoeren en investeren. Geef de voorkeur aan duurzame materialen met een lange levensduur en weinig onderhoud.”

“Hou er rekening mee dat een budget altijd fluctueert. Soms valt een post wat duurder uit dan gepland. Op dat ogenblik moet je de souplesse kunnen opbrengen om elders te snoeien.”

“Ook tijdens de werken kan er altijd een verrassing optreden. Ga dan vooral niet in overdrive. Bij ons begon bijvoorbeeld een binnenmuur plots te verzakken, en kregen we eerst ramen in een verkeerd formaat geleverd.”

“Bekijk op voorhand of je al dan niet kan blijven wonen. Om de woning goed te kunnen strippen, zijn wij enkele weken bij mijn ouders gaan logeren.”

“Als er een tuin is, breng je die het best zo snel mogelijk in orde, dan kan je daar alvast van genieten.”

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.