“Elegantie in de massa”

Evenwicht tussen privacy en sociaal contact in Gents studentengebouw

Astrum is de uitvalsbasis van 64 studenten in Gent. Tijdens de ontwerpfase ging de meeste aandacht naar de voorwaarden en beperkingen die werden opgelegd door de overheid, de omgeving en de functie van het gebouw. Waar er eventuele negatieve parameters voorkwamen, werden deze positief ingevuld: de architecten zochten telkens naar de potentiële meerwaarde die schuilging achter ogenschijnlijk remmende factoren. Zo ontstond onder andere het dynamische volume van het gebouw. Dat creëert harmonie met de gebouwen in de buurt, de groene omgeving en de invalsweg langs één van de gevels. Binnenin liggen de 64 studentenkamers geborgen tussen de gemeenschappelijke ruimtes. In de uithoeken van het gebouw werden 3 uitkijkkamers ingericht tot ontmoetings- plekken. Zo bepaalt iedere student zelf het evenwicht tussen privacy en sociale contacten.

Waarom Terca Pagus Grijs-Zwart Iluzo?

De gevelsteen ondersteunt het totaalplaatje. Er werd bewust niet gekozen voor een steen die alle aandacht opslorpt, maar voor één die aansluit op de natuur in de omgeving. De Terca Iluzo Pagus Grijs-Zwart zorgt voor een gelijmde look die afgewisseld wordt met grote uitsnedes in het gevelvlak. Daar zorgen grote ramen voor interactie en dialoog met de buitenwereld.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

OR Architecten

Gent

Studentenkamerhuisvesting in Gent 

Gent kende doorheen de jaren een aanhoudende groei van het aantal studenten. De aanwezige, vaak verouderde, studentenkamerhuisvestingen boden geen antwoord aan. Daarom zette de stad een doorgedreven herziening van de reglementering op punt. Het resulteerde in een afgebakend stramien waarbij privé-initiatieven de kansen kregen om studentenkamers te realiseren.

De uitzonderlijke locatie vlakbij de Sterre, langs een invalsweg van de stad en de nabije universiteiten en hogescholen, gaf de mogelijkheid om op deze locatie een gebouw te realiseren dat het verschil zou maken met de rest. Het gebouw kreeg het geluk mee om, ondanks zijn schaal, dit te mogen verwezenlijken op een overwegend groen terrein waarbij volwassen bomen de structuur van het terrein mee indeelden. Los daarvan werd deze “hindernis” omgebogen tot een uitdaging. 

Het studentenhuis moest beschikken over een uitstraling die voor zichzelf spreekt als programma. Een strenge rigide ritmiek van baksteenvlakken en aluminium schrijnwerk, zorgen voor een onregelmatig spel in het gevelvlak en levert in het straatbeeld een cadans over een lengte van bijna 50m zonder visueel te wegen op de omgeving. De driehoekige vorm van het perceel zorgde voor een gelijkaardige footprint van het gebouw waarbij de spitse uiteinden de dynamiek van het straatgebeuren mee zouden ondersteunen. 

De zorgvuldige afwisseling van de open en gesloten delen werden bewerkstelligd door gebruik te maken van de juiste gevelmaterialen die een zorgvuldige stapeling van blokken in zich dragen naar analogie van de vele kamers die zich bevinden achter deze gevel. Een evenwichtsoefening dat ondanks zijn intens programma met maximale footprint zijn weergave kent in een correcte drie dimensionele dynamische uitwerking.

Omdat OR architecten resoluut kozen voor baksteenarchitectuur hebben ze voor de teruggetrokken delen op de hoogste verdieping gekozen om dit af te werken met een donkere gevelpleister. Deze ingreep zorgt ervoor dat het omvangrijk volume in zijn grootsheid wordt gekneed tot de juiste verhoudingen. Zodoende komen de baksteenvlakken nog meer tot hun recht en wordt het derde verdiep eerder secundair opgevat in het gevelspel. 

Waar de studentenkamers de ritmiek van het gebouw volgen, moeten de gemeenschappelijke delen evenzeer hun plaats kennen in de architectuur. Deze ruimtes zijn de ruimtes van ontspanning, sfeer en contact en zorgen voor de spontane kwinkslag in het strenge basispatroon. Omdat de functie van deze ruimtes anders van schaal zijn dan wat er zich in de rest van het gebouw afspeelt, hebben de architecten deze beleving in de architectuur doorgetrokken. Op de verschillende verdiepingen werden grote insnijdingen gemaakt die elke ritme doorbreken en fungeren als ware kijkvensters. 

Het gebouw integreert zich in het straatbeeld en toont aan dat grootschalige huisvestingen best in een stedelijke context kunnen gerealiseerd worden. 

Gepubliceerd in 'Bouwen met Baksteen nr 166 - juni 2019

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Showroomactie van 22 februari t.e.m. 17 april: krijg tot €325 terug!

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk