www.lenzer.be

Terug thuis in het dorp

In het dorpscentrum van Baarle-Drongen werd een aantal vervallen gebouwen gesloopt en vervangen door een standingvol woonproject.

De bestaande toestand

De ligging is ideaal: naast een kleuterschool, met winkels op wandelafstand, vlakbij de E40 en amper een kwartier van Gent verwijderd.

De opzet

De bouwheer, een projectontwikkelaar, wou geen saai appartementsgebouw maar een oplossing die paste in het dorp, beantwoordde aan strenge energievereisten en een esthetische meerwaarde had.

De ingrepen

Het architectenbureau Bontinck Architecture and Engineering stelde zeven nieuwe rijwoningen met twee bouwlagen en een zadeldak voor, van kop tot teen gehuld in kleipannen. Door hun typische vorm en het ruw geschubde aspect van het dak/gevel materiaal sluiten de huizen aan bij de omringende baksteenarchitectuur.

 

De schil van verweerd ogende kleipannen biedt een heleboel voordelen. De bouwheer kan zelf de isolatiedikte bepalen. Heel wat koudebruggen zijn gemakkelijk te voorkomen. De luchtdichtheid is relatief eenvoudig in te vullen. Warmte gaat amper nog verloren. De kleur van de pannen is naar keuze te bepalen.

Omdat eenzelfde aannemer alle werken (dak en gevel) uitvoert, wordt tijd gewonnen, zijn er geen coördinatieproblemen en is een vlekkeloze technische uitvoering gegarandeerd. Bij mogelijke schade kunnen de pannen individueel worden vervangen.

Klei is bovendien vanuit milieuoogpunt een verantwoorde keuze. Deze streekeigen grondstof wordt op een ecologische wijze gewonnen en omgezet in duurzame bouwproducten. In het volume zitten inpandige terrassen die via de zuidgerichte voorgevel het zonlicht tot ver in de 16 meter diepe woningen laten doordringen. Attractief voor de toekomstige bewoners zijn ook de vloeroppervlakte die groter is dan in een appartement, en de extra ruimte onder de schuine dakhellingen.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
 

Bontinck, architecture and engineering

Drongen

Tips

“ Er bestaan oplossingen om ook in diepe rijwoningen veel daglicht binnen te halen.”

“ Overweeg bij na-isolatie van gevels een bekleding in kleipannen.”

“ Durf gevelstenen of kleipannen in verschillende kleuren te combineren. Het resultaat: een uniek gevelbeeld.”

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk