Voormalig politiecommissariaat krijgt nieuwe bestemming

“Duurzaam omgaan met het patrimonium”

In de historische binnenstad van Brugge werd het voormalige politiecommissariaat verbouwd tot een eigentijdse ontmoetingsplek voor studenten en vrijzinnige humanisten. Door de flexibele opbouw van het jaren ’70 gebouw was het mogelijk om met beperkte ingrepen de twee zeer verschillende doelgroepen samen, maar toch apart, onder te brengen. Het project is een mooi voorbeeld van duurzaam omgaan met het patrimonium, waarbij zoveel mogelijk van het bestaande gebouw werd behouden. Via een doordacht gebruik van nieuwe materialen en technieken voldoet het aan de BEN-normen.

Door een opening te creëren in de vloerplaat van het gelijkvloers kon er een dubbelhoge fuifzaal volgens het box-in-box principe gerealiseerd worden. Op de eerste verdieping bevinden zich ontmoetingsruimtes en vergaderzalen voor de studenten. De tweede verdieping huisvest de kantoren van de vrijzinnige humanisten. De derde verdieping wordt flexibel gebruikt in afwachting van een latere uitbreiding van de kantoorruimtes. In de tuin werd een nieuw paviljoen gebouwd als ontmoetingsplek voor de vrijzinnigen. Het gebouw heeft een omvangrijk gabarit en door het voorplein valt het op in het straatbeeld. De oude gevel werd gestript en de nieuwe gevel geeft het gebouw de plaats die het verdient binnen het stadsweefsel.

Klassiek en hedendaags tegelijk

De donkerrode kleur van de Terca Milosa Passiebloem gevelsteen harmonieert zeer goed met de historische omgeving. De kleurvariatie tussen de stenen, hun gladde textuur en de strakke vormgeving zorgen voor een hedendaags karakter. Het zelfdragende karakter van de gevel kan goed afgelezen worden in het originele verband en door te spelen met wanddiktes. Dit was enkel mogelijk met een baksteen van zeer regelmatige vorm met een modulair formaat, waar de Terca Milosa Passiebloem perfect aan voldoet. Het resultaat oogt klassiek en hedendaags tegelijk, een perfecte invulling voor het centrum van Brugge.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Product

 

Patrimoniumbeheer Gebouwen Stad Brugge, Ramona Nicolaescu

Brugge

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.