Wijk Les Blommes in Moeskroen

Energetische renovatie van 76 woningen

In het kader van het Plan Marshal 2.Vert zette de Waalse regering het project PIVERT op. In een eerste fase, die momenteel nagenoeg is beëindigd, werd 100 miljoen euro gereserveerd om sociale woningen op een energiezuinige manier te renoveren. Intussen werd een enveloppe van 400 miljoen euro vastgelegd voor een tweede fase. 

Architect Jean Demeulenaere, technisch directeur van SLM: “Om in aanmerking te komen voor de eerste fase, moesten we aan heel wat vereisten voldoen. PIVERT was in eerste instantie bedoeld voor de grootste energievreters die nog het renoveren waard waren. Daarvoor hebben we een stevig dossier samengesteld met onder andere verbruiksgegevens. Minstens 60% van de ingrepen moest betrekking hebben op een energetische verbetering: doorgedreven isoleren, de stookketel vervangen, een ventilatiesysteem installeren, nieuw buitenschrijnwerk en beglazing plaatsen. De investering mocht per woning niet hoger oplopen dan 65.000 tot 70.000 euro. Tot slot moest het energieverbruik van de woning na renovatie naar circa 90 kWh per m² per jaar dalen.”

Uitgangssituatie

De wijk Les Blommes in Moeskroen werd gebouwd in de eerste helft van de jaren 1970. Een groot deel werd ingevuld met kubusvormige woningen met een plat dak, waarvan in totaal 186 huurwoningen en een reeks koopwoningen. Daarnaast telt de wijk 150 appartementen. Omdat het energieverbruik in die periode geen issue was, werd de buitenschil amper geïsoleerd. Alleen het platte dak kreeg een thermische laag van 3 cm aangemeten. De woningen waren allemaal op dezelfde manier ingedeeld: een hal en garage op het gelijkvloers, de keuken en leefruimte op niveau +1 en drie slaapkamers en een badkamer op niveau +2.

In fase 1 werd de energetische renovatie van 76 woningen toegezegd. Intussen is een tweede enveloppe toegewezen voor 110 andere huurwoningen. In een latere fase komen de appartementen aan bod.

“De nood aan renovatie is groot in het oudere patrimonium aan sociale woningen, zowel wat wooncomfort als wat energetische prestaties betreft.”

Architect Jean Demeulenaere, technisch directeur van SLM

Ingrepen

Jean Demeulenaere: “Toen wij groen licht kregen voor de subsidiëring, was het bitumineuze dak nog niet aan vervanging toen, maar dat zou geen 10 jaar meer duren. Daarom hebben we een nieuw, hellend dak op de woningen geplaatst en de dakvloer geïsoleerd. Het nieuwe deel valt buiten het beschermde volume en staat borg voor een goede ventilatie. Het oude dak fungeert als dampscherm. Dankzij het hellend dak kunnen we voortaan ook op beide oren slapen. We hoeven niet langer wakker te liggen van bladeren, zwerfvuil en dergelijke, die zich op een plat dak al snel ophopen en daar een intensiever onderhoud noodzakelijk maken. En als een dakgoot toch eens verstopt mocht geraken, merk je dat meteen doordat ze dan overloopt.”

De woning werd compleet ingepakt met 10 cm PIR, een isolatiemateriaal dat bij brand geen toxische gassen vrijgeeft. Het gelijkvloers werd buiten het beschermde volume gelaten door het plafond te isoleren. Alle structurele elementen die voorbij de gevel kwamen, werden verwijderd om een ononderbroken isolatielaag te krijgen en koudebruggen te voorkomen. Daarom werd ook het terras achteraan vervangen door een metalen buitentrap die de dagruimtes verbindt met de tuin en de woonkwaliteit bevordert.

Het buitenschrijnwerk en de enkele beglazing werden vernieuwd. Binnen werd een gascondensatieketel geplaatst en kwam er ventilatie. Jean Demeulenaere: “Wij hebben individuele luchtafvoertoestellen geplaatst in vier ruimtes: de badkamer, de keuken, het toilet en de stookruimte. Die toestellen worden aangestuurd door een hygrostaat die de luchtvochtigheid registreert. Voor de aanvoer van verse lucht staan roosters in de ramen in. Een eenvoudige, doeltreffende en relatief goedkope oplossing.”

 

Aanpak

Door de grote hoeveelheid woningen namen de werkzaamheden 2,5 jaar in beslag. De bewoners intussen verhuizen was geen optie wegens de kostprijs. Daarom werden de aanpak, timing en werken zorgvuldig voorbereid. Jean Demeulenaere: “Wij hebben alle bewoners uitgenodigd voor een informatieavond, zodat ze precies wisten wat er zou gebeuren. 

Eerst hebben we het hellend dak geplaatst. Daarna volgden de PVC-kozijnen en de aluminium dorpels, en verder de isolatiemantel en de noodzakelijke luchtdichtingstapes, en tot slot de afwerkingspanelen. Dat alles kon van buitenaf gebeuren. Binnenin moesten we de bewoners alleen lastig vallen voor de raamvleugels en de nieuwe ver-warmingsketel."

 

Materiaalgebruik

Voor de architectenopdracht stond het interne ontwerpteam van SLM in. Jean Demeulenaere: “Als dakbedekking hebben we de Koramic Stormpan 44 grijs antraciet gekozen. Met die kleidakpan werken we praktisch altijd. Het is een uitstekende kleidakpan met een lange levensduur. Als je er al eens eentje moet vervangen, hoef je niet telkens uit te zoeken om welke pan het precies gaat en wanneer die leverbaar is. Je bespaart jezelf met andere woorden een heleboel administratieve muizenissen. Met deze geglazuurde kleidakpan krijg je ook zelden last van mosgroei, wat met andere materialen niet zo vanzelfsprekend is. Die pragmatische aanpak trekken wij door voor de meeste andere materialen zoals tegels, vloeren, keuken, raamprofielen en deuren.”

Informatie over het project

 
Architect

Bouwheer

Locatie

Producten

 

Jean Demeulenaere, technisch directeur van SLM

Société de Logements de Mouscron - SLM

Moeskroen

 

 

“Wij hebben geen bouwgronden in portefeuille. Vandaar dat we alleen aan hernieuwbouw doen. We slopen als de structuur van een gebouw in slechte staat verkeert of het geen historische architecturale waarde heeft.”

Architect Jean Demeulenaere, technisch directeur van SLM

 

 

Koramic Stormpan 44 Antraciet

VOOR ELKE BOUWSTIJL EN ELK BUDGET

De vlakke Stormpan geeft met haar zachte golving zowel een landhuis, een hedendaagse woning als gedurfde architectuur een meerwaarde. Er bestaat een versie voor elk budget en de kleipan kan de meest ingewikkelde dakconstructies aan dankzij haar formaat,  vorm en hulpstukken.

IDEAAL VOOR RENOVATIE

Oude huizen hebben zich meestal ‘gezet’, waardoor de daken niet meer volledig recht zijn. De Stormpan brengt dan uitkomst. Door haar handige formaat beschikt de dakdekker over meer speelruimte en kan hij zelfs de moeilijkste details vlotjes oplossen.

 

 

“In deze renovatie hebben we geen hemelwaterrecuperatie toegepast wegens plaatsgebrek. Vooraan zaten er nutsleidingen, achteraan waren de tuinen onbereikbaar. Jammer, want een dak met kleipannen leent zich perfect voor regen-waterhergebruik, in tegenstelling tot een bitumendak.”

Architect Jean Demeulenaere, technisch directeur van SLM

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.