Woning aan het water in Veurne

Woning aan het water in Veurne
Deze woning bestaat uit een privaat en een professioneel gedeelte, helder van elkaar gescheiden door de betonnen carport. Het huis ligt op een hoekperceel met zicht op de vaart. Die unieke locatie werd optimaal uitgespeeld met een split level zithoek en grote uitkijkramen. De bouwheer vroeg om een moderne, maar vooral serene architectuur. De keuze voor natuurlijke materialen (keramische gevelstenen en dakpannen) speelt daarop in. Daarnaast gaan de gevel en het dak in elkaar over, wat extra rust brengt.
De architect werkte eerder al met succes met Artiza Hectic gevelstenen. Daarbij zocht hij een kleinschalige, vlakke pan om de ‘toon op toon’-invulling van de gevels en het dak te realiseren. Koramic Tegelpan 301 Amarant vormde de meest geslaagde combinatie.
Informatie over het project
Architect | Peter Verhaeghe |
Locatie | Veurne |
Producten |
Architectuur kan je vergelijken met een compositie. Het geheel moet kloppen, maar daarbinnen moet er ruimte blijven voor speelse solopartijen. Die muzikale vergelijking gaat zeker op voor dit project in Veurne, waar architect Peter Verhaeghe wonen en werken in balans bracht.
Werken en wonen is twee
Het bouwprogramma bestond uit twee luiken. Enerzijds wou de bouwheer een ruime eenge-zinswoning met privékantoor. Anderzijds moest het volume ook onderdak bieden aan een beroepspraktijk met een viertal medewerkers. De twee functies zijn bereikbaar via een ge-meenschappelijke toegang, maar vanaf daar trok de architect een duidelijke akoestische en fysische barrière tussen beide delen op. Het verlanglijstje vermeldde verder een hedendaagse woning met een unieke uitstraling en inplanting.
Dankbaar perceel
In tegenstelling tot wat vandaag gebruikelijk is, presenteerde het bouwterrein hier meer mogelijkheden dan beperkingen. Architect Peter Verhaeghe: “Het aantal vierkante meter volstond ruimschoots voor het bouwprogramma. Ook de voorschriften en de oriëntatie trokken geen limieten. Er waren dan ook geen krachttoeren vereist om er iets moois en speciaals van te maken.”
Uitkijk
Of toch, er lag wel een fikse uitdaging op het bord. Het mooiste uitzicht ligt niet alleen tegen de voortuin, maar ook nog eens langs de noordkant. De architect: “In mijn ontwerp moest ik een verbinding zien te leggen tussen het zuiden als zonzijde, en het noorden als uitzicht op het water. Dat heb ik opgelost met behulp van split-levels. De zithoek wipt wat hoger uit boven het maaiveld en biedt een aangenaam panorama op de vaart. Een half niveau lager zit een polyvalente kelderruimte.
Materialen: minder is meer
Voor de materialenkeuze had de bouwheer het volste vertrouwen in de architect. Peter Verhaeghe: Architectuur geef je een rustige uitstraling door het aantal materialen en kleuren te beperken.” Less is more, weet je wel. Daarom ging de voorkeur naar een keramische huid in aansluitende tinten, met de Terca Caracterra Hectic gevelsteen en de Koramic Tegelpan 301 Amarant. Om de bouwheer een zo realistisch mogelijke impressie te geven in de fase van het voorontwerp, heb ik simulaties gemaakt met gerenderde visualisaties. Voor de finale beslissing zijn we samen naar de showroom van wienerberger getrokken.”
Ook de vormgeving is minimalistisch
Peter Verhaeghe: “Ook voor de vormgeving was less is more het Leitmotiv en bepaalde dat principe een aantal pertinente keuzes. Ik geef de voorkeur aan een verlijmde of met dunbedmortel geplaatste gevelsteen omdat die een eerlijker materiaalbeeld van de steen geven. Een voeg compromitteert de gevelsteen al snel, tenzij ze net is toegepast om de baksteen te accentueren, bijvoorbeeld in een wat klassiekere architectuur.”
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.