Kiezen voor baksteen helpt het sociale weefsel te ondersteunen

In een exclusief interview met Wienerberger heeft ir-architect Lieven De Groote van MAKER architecten het over de esthetiek, duurzaamheid én sociale meerwaarde van baksteen. MAKER architecten is een Gents ontwerpbureau met een grote voorliefde en voorkennis in duurzaam bouwen, met een sterke focus op circulariteit. 

“Architecten staan geboekstaafd als esthetiekfreaks. Toch zie ik in eigen land dat heel wat bureaus zich een esthetiek toe-eigenen die volgt uit het proces of uit de constructiewijze. De tijd van de witte kubussen is voorbij. Ik zie nu eerder een tendens naar het reduceren van de afwerkingsmaterialen. De ruwbouw wordt de afbouw. Het zijn vooral de meest duurzame materialen die in dit geval stand houden en die mogen dan zelfs een uitstraling van ruwbouw hebben.

Jullie producten lenen zich goed voor circulair bouwen. Jullie ontginnen lokaal, de milieu-impact is relatief goed bij omkeerbare toepassingen, het product is kwalitatief en duurzaam. Maar belangrijk vind ik ook het sociale aspect: De Belg is het gewoon om te metselen, we hebben een baksteencultuur. Daar zit een hele economie, een traditie en een knowhow achter. Kiezen voor baksteen helpt dus het sociale weefsel te ondersteunen."

 

Over MAKER architecten

MAKER architecten is een Gents ontwerpbureau met een grote voorliefde en voorkennis in duurzaam bouwen. Het bureau zoekt in zijn ontwerpoplossingen naar duurzame oplossingen, met een sterke focus op circulariteit. Gedurende de laatste jaren heeft het bureau kennis en ervaring opgebouwd waarbij kruisbestuiving tussen onderzoek en ontwikkeling enerzijds en de realisatie van projecten anderzijds gefaciliteerd wordt. MAKER streeft door ontwerpend onderzoek en ontwerpend documenteren naar een maximale herbruikbaarheid van de toegepaste materialen en naar toekomstbestendige en veranderingsgerichte oplossingen.

 

Project Tuighuisstraat

Op de werf van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk sloeg Wienerberger de handen in elkaar met MAKER architecten om de recuperatie van de dakpannen en gevelstenen van 18 bestaande woningen te begeleiden. Na de selectieve sloop begeleidde Wienerberger het testen van de recuperatiematerialen en het onderzoek om deze opnieuw correct te kunnen verwerken. Concreet kozen de ontwerpers hier voor metselwerk met een kalkmortel. Zo blijft de gevelsteen achteraf ook nog perfect te recupereren.

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.