Via circulair bouwen streeft de bouwsector naar een gesloten kringloop van hergebruik en recycling van bouwmaterialen,

Via circulair bouwen streeft de bouwsector naar een gesloten kringloop van hergebruik en recycling van bouwmaterialen,
Op de werf van Wonen Regio Kortrijk in de Tuighuisstraat vervangt de sociale huisvestingsmaatschappij 18 bestaande woningen door 31 nieuwe units. Het vernieuwbouwproject werd van meet af aan met circulaire ambities opgevat: zo werden de oude woningen selectief gesloopt om de dakpannen en gevelstenen opnieuw te gebruiken in de nieuwbouw. Ook op andere niveaus wordt nadrukkelijk de focus gelegd op de integratie van circulaire principes. Op schaal van de buurt versterken de ontwerpers van MAKER en TETRA architecten de bestaande sociale structuren en vergemakkelijken zo de sociale integratie. Op schaal van het perceel herstellen ze de relatie met de groene omgeving en introduceren ze een mix aan woonvormen die inspeelt op een brede waaier van gebruikersnoden en -profielen. Op schaal van de gebouwen staan de aanpasbaarheid aan de gebruikers en nieuwe manieren van gebruik voorop. Op het vlak van de bouwcomponenten tot slot is er het hergebruik van de gerecupereerde 100 jaar oude gevelstenen en kleipannen in een nieuwe circulaire toepassing.
De oude bakstenen werden herbestemd in het gevelmetselwerk van het bouwproject. De kwaliteit van de gerecupereerde stenen werd getest in het labo van wienerberger.
De onderste verdiepingen zijn opgetrokken in nieuwe Terca Patrimonia Neo Romaans gevelstenen, die gemetst zijn met een mortelbaard om het ruwe karakter te benadrukken. De bovenste verdiepingen zijn opgebouwd met de recuperatiestenen waarbij de doorstrijktechniek werd gebruikt. Zowel de oude als de nieuwe bakstenen zijn geplaatst met een bastaardmortel, waardoor ze achteraf perfect te recupereren zijn. De verbinding tussen gevelsteen en bastaardmortel is daarbij eenvoudiger te scheiden dan bij een klassieke cementmortel of -lijm.
Ook kleidakpannen lenen zich perfect voor hergebruik dankzij hun lange levensduur en mechanische bevestiging. In de Tuighuisstraat zijn de daken opnieuw getooid in de pannen van de vroegere woningen. Dat ook na een kwaliteitstest in het labo van wienerberger.
Het eenvoudig recupereerbaar maken van keramische bouwmaterialen biedt heel wat voordelen. Aannemers kunnen de vertrouwde keramische producten op de gekende manier blijven gebruiken. De lange levensduur van deze bouwmaterialen kan op deze manier volledig benut worden.
Als keramisch materiaal na meerdere levenscycli niet meer bruikbaar is, kan het dienen als grondstof voor nieuwe keramische producten. Zo verkleint de afvalberg en slinkt de behoefte aan primaire grondstoffen. wienerberger recycleert vandaag al 100% van de gebakken restfracties en het fabriekssteenpuin voor de productie van nieuwe producten. Daarnaast lopen er projecten waarin we de recyclage uitbreiden naar keramisch sloop.
Naast de inspanningen om de bestaande producten gemakkelijker circulair toepasbaar te maken, ontwikkelde wienerberger met ClickBrick ook een volledig circulaire oplossing voor buitengevels. Het gevelconcept is een demontabel, keramisch droogstapelsysteem. Het systeem wordt opgebouwd door het onderling verbinden van de stenen met RVS-clips en wordt verankerd naar de achterliggende structuur door middel van RVS-spouwankers die ook met clips vastgezet worden in de stenen. Die verankering is zo solide dat het gevelsysteem aardbevingsbestendig is. De plaatsing verloopt bovendien soepel en snel en wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden.
KU Leuven paste de ClickBrick Pure Brons Rustiek toe in een circulair pilootproject, de uitbreiding van een onderzoeksgebouw voor het departement Wiskunde. Lees hier meer hierover.
Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.