University of Silesia Faculty of Radio and Television; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci, Maleccy biuro, Photo:  Adrià Goula
© Adrià Goula

Wienerberger Brick Award 20: dit zijn de winnaars

De winnaars van de Wienerberger Brick Award 20 zijn gekend. Uit in totaal 644 projecten uit 55 landen, werden er 6 winnaars gekozen in verschillende categorieën. 

  • Architecten van over de hele wereld tonen hun moderne, innovatieve concepten met keramische materialen: 644 projecten uit 55 landen zijn ingediend.
  • De winnaars van de Brick Award 20 maakten indruk op de jury met gedurfde en creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte ruimtes.
  • De prijsuitreiking vond voor het eerst online plaats.

"Architectuur vervult een belangrijke bemiddelende rol door het configureren van de verbindingen tussen mensen en de bebouwde omgeving. Vooral in stedelijke gebieden zien we de behoefte aan innovatieve benaderingen en de creatie van aantrekkelijke woon- en werkomgevingen", constateert Heimo Scheuch, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wienerberger. De architectuur moet zichzelf voortdurend heruitvinden door te werken met nieuwe vormen, materialen en gebruiksconcepten. Naast de esthetische ambities zijn er strenge technische voorschriften en steeds hogere kwaliteitseisen waaraan moet worden voldaan.

Duurzaamheidskwesties, zoals energiezuinig bouwen en recycleerbaarheid, zijn tegenwoordig even noodzakelijk als vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is de betaalbaarheid van huisvesting een essentieel aspect om in gedachten te houden.

"De Brick Award biedt architecten van over de hele wereld de mogelijkheid om hun nieuwste creatieve projecten op het gebied van innovatieve baksteenarchitectuur te presenteren. Het doel is om zowel architecten als mensen te inspireren, om designconcepten te delen en om nieuwe manieren van bouwen te verkennen. In 2020 reikt Wienerberger deze internationaal gevestigde prijs reeds voor de negende keer uit. Een recordaantal van 644 projecten in 55 landen werd dit jaar ingediend door 520 architecten", zegt CEO Heimo Scheuch.

De prijzen werden toegekend in de volgende categorieën: ‘Feeling at home’ (11 nominaties), ‘Living together’ (10 nominaties), ‘Working together’ (9 nominaties), ‘Sharing public spaces’ (11 nominaties) en ‘Building outside the box’ (9 nominaties). Die laatste categorie is gericht op innovatieve concepten en manieren om baksteen te verwerken, nieuwe constructietechnologieën, of het gebruik van op maat gemaakte bakstenen in nieuwe stijlen van architecturale ornamenten.

De award is voorzien van in totaal € 29.500 aan prijzengeld voor vijf categorieën, alsook voor een ‘Grand Prize’ en een ‘Special Prize’. Na het einde van de inzendingsfase heeft een onafhankelijke pre-jury de projecten teruggebracht tot 50 nominaties. Uit deze shortlist selecteerde een internationale jury de winnaars.

 

De jury

Voor de Brick Award 20 bestond de jury uit vijf internationaal gerenommeerde architecten: Helena Glantz, Urban Design (Zweden), Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Spanje), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovenië), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Denemarken) en Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Verenigd Koninkrijk).

 

De winnaars

Dit jaar werd één project bekroond met de ‘Grand Prize’. Die ging naar de ‘University of Silesia’; de Faculteit voor Radio en Televisie, van BAAS arquitectura Spain, Grupa 5 architekci Polen en Małeccy biuro projektowe Polen. Het project is eveneens de winnaar van de categorie ‘Sharing public spaces’. Een radicale, maar subtiele aanpak verheft schijnbaar het bestaande historische weefsel van een straat in Katowice doordrenkt met Silezische kolengeschiedenis. Een donker, open bakstenen rasterwerk omhult een bescheiden bestaande meergezinswoning van mijnwerkers, waarin ook een gloeilampenproductie was ondergebracht, in een abstracte grotere structuur in plaats van deze te slopen. Deze indrukwekkende realisatie was het winnende, zeer conceptuele voorstel van een openbare wedstrijd, met als doel om de site opnieuw te gaan gebruiken, en de contextuele gevoeligheid te accentueren. De realisatie is een gezamenlijke inspanning van drie Europese architectuurpraktijken om de unieke sfeer van de directe omgeving te benadrukken.

Het winnende project in de categorie ‘Living together’ is het ‘Prototype Village House’ van Rafi Segal, MIT Rwanda Workshop Team (VS) met de Rwanda Housing Authority (Rwanda). Dit duurzame huis werd ontworpen als een prototype voor betaalbare woningen, waarvan de moderne en efficiënte architectuur op maat is gemaakt voor de lokale behoeften in Rwanda. Het dorpshuis prototype is dan ook een goed onderzochte woningtypologie. De gebouwen kunnen in paren worden gecombineerd en op afwisselende manieren worden aangelegd om verschillende stedelijke patronen te vormen.

‘Iturbide Studio’ van Taller Mauricio Rocha en Gabriela Carillo (Mexico) is de categoriewinnaar van ‘Feeling at home’. Een kleine en delicate plek tussen de feestmuren, die erin slaagt om vanaf de toegang tot het dak op een harmonieuze manier te reizen tussen de twee aan de uiteinden gelegen binnenplaatsen. De huizen in de ‘Barrio Niño Jesús’ in Mexico-Stad hebben meestal maar één of twee verdiepingen. In de drie verdiepingen tellende ‘Iturbide Studio’ komen de verschillende ruimtes zeer intens tot uiting, en ze verbinden de straat en de begane grond met de skyline van de stad, waar de diverse en levendige daken van de gebouwen samengaan met de boomtoppen.

In dezelfde categorie werd het project ‘Can Jaime i n´Isabelle’ van TEd´A arquitectes in Spanje bekroond met de ‘Special Prize’. Een huis op een geïsoleerde locatie waar de relatie tussen de verschillende ruimtes wordt bepaald door het mediterrane klimaat, en de daaropvolgende traditionele architectonische articulatie en controle, met een intelligent gebruik van de vier binnenplaatsen. Het gebruik van baksteen wordt vooral gewaardeerd omdat er een plek wordt gebouwd die, met eigen middelen en versterkt door het verstrijken van de tijd, een aangenaam microklimaat, een bewoonbare oase, zal ontwikkelen in de verschillende seizoenen.

In de categorie ‘Working together’ selecteerde de jury het ‘Stadsarchief Delft’ van Office Winhov (Nederland) en Gottlieb Paludan Architects (Denemarken) als winnaar. De jury vond het project conceptueel duidelijk en nauwkeurig. De open begane grond sluit goed aan bij de rol van het Archief als openbaar gebouw, een plek waar de geschiedenis van de stad kan worden getoond en ontsloten. De gesloten gevels van de bovenste verdiepingen omsluiten daarentegen de opslagfaciliteiten van het archief.

De ‘Maya Somaiya Library’ van Sameep Padora & Associates is gevestigd in India. De jury kende dit project toe als winnaar van de categorie ‘Building outside the box’, want dit innovatieve project omvat precies waar het bij deze prijs om gaat. Het project heeft op een onconventionele manier bakstenen gebruikt om het dak van de bibliotheek vorm te geven als een zwevend landschap en een speelplaats voor de school, en om tegelijkertijd de bibliotheekfuncties te omarmen. Door gebruik te maken van historische inspiratie uit oude bakstenen gewelven in verschillende delen van de wereld en te ontwerpen met geavanceerde computersoftware, komt dit project tot uiting in een geavanceerde bakstenen structuur.

 

Meer informatie vindt u via www.brickaward.com

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.