Landscape architect Els Huigens Duurzame Wijk Waregem

Doordachte inplanting

Doordachte inplanting van een woning of een groter bouwproject betekent aandacht geven aan de omgeving. Het is de bedoeling om geen bijkomende druk te leggen op de schaarse vrije gronden en ook het bestaande stedelijke weefsel niet verder te densifiëren.

Biodiversiteit behouden

Naast de impact op het bestaande stedelijke weefsel wordt ook rekening gehouden met de biodiversiteit. De biodiversiteit kan behouden worden door onder andere rekening te houden met de oriëntatie en de groeninplanting. In een ideaal scenario worden bomen bewaard, wat ook de kosten drukt.

Voorbeeld: De Duurzame Wijk

We hebben met De Duurzame Wijk in Waregem bewezen dat doordachte inplanting werkt.

Er wordt gebouwd binnen de bestaande bebouwing. De vroegere villa met grote tuin maakt nu plaats voor 7 aaneengesloten woningen met elk een eigen private tuin en één grote collectieve tuin. Er wordt op deze manier een publiek-private gradiënt gecreëerd. Iedere bewoner kan zo genieten van ca 15 are groen en dit binnen een terrein van amper 29 are.

Ondanks deze binnenstedelijke densifiëring blijft de totale verharde oppervlakte op de site quasi ongewijzigd. Op de site werd vroeger 10,6% van het terrein ingenomen door gebouwen en 18,4% door opritten. Op de nieuwe site wordt dit 17,1% respectievelijk 16,2%. Het beperkt blijven van de verharde oppervlaktes is te danken aan een slim ontwerp met geclusterde bebouwing en een doordachte inplanting van woningen, carports en groen. Er werd bijzondere aandacht besteed aan het minimaliseren van de verharde oppervlakte tot het strikt noodzakelijke. Zo werd een autovrije speelruimte gecreëerd met behoud van waardevol groen door Fris in het landschap, het bureau voor landschapsinrichting.

 

Oriëntatie

Om optimaal gebruik te kunnen maken van zonnewinsten is ook een zuid-oriëntatie van de gebouwen op het terrein een slimme keuze. Om dit te kunnen realiseren werd voor De Duurzame Wijk een afwijking op de stedenbouwkundige voorschriften goedgekeurd.

Een ander voorbeeld is de nabijheid van een kinderopvang, een basisschool, winkels en het openbaar vervoer. Zo blijft de wagen vaker thuis staan, en niet in de file. De grote fietsluifel komt hierbij goed van pas. Goed voor het milieu en de portefeuille.

Reference photo renovation single family in Zeebrugge

Uw bouwproject met ons delen?

U hebt recent gebouwd of gerenoveerd. Of u bent nog volop bezig? Sowieso zijn wij altijd geïnteresseerd in de projecten van onze klanten.
Niet enkel zijn we benieuwd naar wat u doet met onze producten, maar we leren ook altijd bij dankzij uw bouwprojecten. Zo kunnen we werken aan een nog betere dienstverlening en bouwproducten.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.