Het energiebeleid van Wienerberger

Het energiebeleid van een productiebedrijf speelt zonder twijfel een belangrijke rol in de duurzaamheid van dat bedrijf. Daarom hebben we bij Wienerberger daarrond een aantal concrete stappen ondernomen, die we hier toelichten.

Productieprocessen genereren CO2

Wienerberger is als producent van keramische materialen een grootgebruiker van gas en elektra. Dat leidt tot belangrijke CO2-emissies.

De Wienerberger groep heeft in haar beleid duidelijk vermeld dat het bedrijf zijn specifieke energieverbruik ten opzichte van 2010 met 20% wil verminderen tegen 2020.

In dat kader heeft Wienerberger zich ingeschreven in de EBO (energiebeleidsovereenkomst) voor Vlaanderen en het Accord de Branche voor Wallonië.

Om de vooropgestelde 20% te realiseren, hebben we de volgende stappen ondernomen:

  • Opstarten van energieteams
  • Opleiden van onze energieteams
  • Goede rapportering
  • Monitoring
  • ISO 50001
     

Het opstarten van energieteams

Door aanwerving van procesingenieurs voor elke fabriek, kunnen we nu de focus houden op ons energieverbruik.

Het energieteam is geen eenmanszaak, maar een evenwichtige samenstelling van medewerkers uit productie, onderhoud en management.

Op basis van energie audits zullen zij de komende jaren studies uitvoeren op diverse thermische processen, met als doel gerichte verbeteringen op vlak van energieverbruik te bereiken. Dit doen zij steeds met respect voor de kwaliteit van de producten.

 

Het opleiden van onze energieteams

We hebben een opleiding voorzien om iedereen dezelfde bagage mee te geven.

Al onze thermische processen werden in detail toegelicht.

  • De verschillende droog- en baktechieken.
  • De kritische stappen in elk proces.
  • De effecten van ongewenste condities in droger of oven.

Daarnaast werd de beschikbare meetapparatuur voorgesteld.

Gezien het hier meestal gaat over luchtstromen, gasdebieten en rookgassen, richt onze meetapparatuur zich op debiet, druk en temperatuur.

Omdat onze producten uit natuurlijke grondstoffen bestaat ( klei) is het ook noodzakelijk om het gewichtsverlies en de krimp van onze producten te meten tijdens het drogen.

 

Goede rapportering

Inschrijven in EBO en Accord de Branche is niet vrijblijvend. De overheid wil dan ook concrete resultaten zien. Daarom hebben we bij aanvang van dit project een standaard rapportage opgestart.
De principes van projectmanagement worden hierbij toegepast.

 

Monitoring

Willen we weten wat onze inspanningen hebben opgeleverd, dan moeten we een referentiekader hebben. Ons energiebeleid heeft dit kader voorzien: 20%  minder energieverbruik in 2020 ten opzichte van 2010. Wij noemen dit onze Baseline.

Om de bekomen energiebesparingen te monitoren, zijn we gestart met een monitoringstool die per deelproces de reële verbruiken plaatst tegenover de nodige EnPI’s of referentieverbruiken.

Deze tool kan eveneens gebruikt worden om een analyse te doen bij vastgestelde afwijkingen.

 

ISO 50001

Doordat Wienerberger zich heeft ingeschreven in de EBO (energiebeleidsovereenkomst) voor Vlaanderen en het Accord de Branche voor Wallonië, moeten zij eveneens een energie management systeem opzetten.

Reeds jaren hebben wij dit voor kwaliteit (ISO 9001) en voor milieu (ISO 14001). Daarom hebben wij in november 2017 aan de certificatie instelling SGS gevraagd om geauditeerd te worden voor ISO 50001 (energie). Het rapport was positief, en heeft geleid tot het certificaat.

Met dit management systeem trachten we onze organisatie steeds te verbeteren. Dit doen we door afwijkingen te analyseren en in de toekomst te vermijden. 

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2018)

Lees meer

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.