Stone rubble production site Beerse

Circulair produceren: hoe Wienerberger inzet op recuperatie en recyclage

Onze sector zet steeds meer in op circulair produceren. Hoewel dat voor Wienerberger niet nieuw is, want we hebben reeds een nullozing van het productiewater, evalueren we voortdurend hoe we ons productieproces nog duurzamer kunnen maken. 

Zo gebruiken we niet alleen materialen met een lange levensduur, ook besteden we veel aandacht aan de recuperatie en recyclage van onze eindproducten en reststromen tijdens productie. We leggen graag even uit hoe we dat vertalen naar de praktijk. 

 

Een transparante visie op circulair bouwen

Wienerberger beschouwt zichzelf als een belangrijke speler binnen de circulaire bouweconomie. We ontwikkelen enkel producten die betrouwbaar zijn en dat ook blijven.

Verder doen we er alles aan om het grondstoffenverbruik te beperken, de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen en de negatieve milieu-impact te verminderen. Onze visie op circulair bouwen is gebaseerd op drie pijlers:

  1. Het hergebruik van bouwmaterialen en eindproducten
  2. Het toepassen van circulaire bouwsystemen en -processen
  3. Het minimaliseren en recupereren van bakafval.

Benieuwd naar meer? Hieronder behandelen we elke pijler van a tot z. 

1. Het hergebruik van bouwmaterialen en eindproducten

Bouwproducten moeten voor Wienerberger duurzaam zijn, een lange levensduur hebben en een minimaal onderhoud vereisen. Want hoe langer hun levenscyclus, hoe geschikter de producten voor hergebruik zijn en hoe meer cycli ze kunnen doorlopen.

Kijken we bijvoorbeeld naar hergebruik voor gevelbekleding en dakbedekking, dan zijn kleipannen ideaal. Ze hebben een lange levensduur, zonder hun functionele en esthetische troeven te verliezen. Hetzelfde geldt voor kleiklinkers: dankzij hun speciale samenstelling en hoge baktemperatuur gaan ze langer dan 125 jaar mee! Wist je dat ze bovendien kleurvast zijn én blijven doorheen de tijd?

Voor het gevelmetselwerk gebruiken we doorgaans keramische bekleding zoals bakstenen. Onze baksteencollecties hebben een robuust karakter en een aanzienlijke levensduur.

Zowel onze pannen, klinkers en stenen zijn bovendien vooral gemaakt van lokale grondstoffen zoals klei, zand en water. 

 

2. Het toepassen van circulaire bouwsystemen en -processen

Om écht circulair te bouwen werken we vooral met demontabele systemen. Daardoor kunnen we de bouwmaterialen op de juiste manier hergebruiken. Zowel kleipannen als -klinkers lenen zich helemaal tot zo’n demontabele plaatsing! Het is perfect mogelijk om ze later weg te nemen en hen een nieuwe bestemming te geven. Dankzij de standaardafmetingen zijn oude en nieuwe keramische materialen dan weer feilloos combineerbaar.

Bij het metselwerk van gevels zijn kalkmortels ideaal voor de metselspecie. Dat was trouwens een belangrijk aspect van ons circulair bouwproject van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk, meerbepaald in de Tuighuisstraat in Kortrijk. Bij dit project worden 100 jaar oude gevelstenen en kleipannen maximaal gerecupereerd en samen met nieuwe keramische producten mee ingezet als materiaal voor nieuwe woonunits. Dankzij het gebruik van kalkmortel blijven de gevelstenen achteraf perfect recupereerbaar in nieuw metselwerk. Dat levert voordelen op voor alle betrokken partijen in het bouwproces. Aannemers kunnen de vertrouwde keramische producten op de gekende manier blijven verwerken, terwijl bouwheren en -ontwerpers hun keuzevrijheid behouden. Een zoveelste bewijs dat circulair bouwen geen gevolgen heeft voor de kostprijs, de kwaliteit of de esthetische opportuniteiten.

Verder is er Wienerberger ClickBrick, ons eigen circulair demontabel bouwsysteem.

 

3. Bakafval minimaliseren: de recuperatie van steenpuin  

Minstens zo belangrijk is het beperken van het keramisch afval. Omwille van esthetische of technische redenen worden niet alle geproduceerde bakstenen en dakpannen op de markt gebracht. Verder zorgt een groeiende zaagafdeling voor een stijging in keramisch puin. Voorheen wendden we dergelijk puin aan voor externe toepassingen, zoals de aanleg van nieuwe wegen of tennisvelden. Maar sinds kort kiezen we voor de meer duurzame optie: de recuperatie van steenpuin en slijpstof!

Het goede nieuws? Dat hoeft niet ten koste van het milieu of onze duurzame inspanningen te gaan. Integendeel, na enkele laboproeven en industriële testen bleek dat gebroken en gezeefd keramisch afval perfect inzetbaar is in de eigen kleimix. Naast de valorisatie van het eigen bouwafval verbruiken we zo ook minder primaire grondstoffen.    

De eerste recuperaties vonden plaats in onze vestigingen te Kortemark en Zonnebeke. Later, in het begin van 2019, zetten we ook in Beerse een breekcampagne op. Daar hebben we het volledige volume vermalen en zo 100% van het keramisch afval gerecupereerd. Niet alleen beperken we daardoor het aantal vrachten, ook sluiten we de afvalkringloop verder volgens het cradle-to-cradle principe.

Resultaat: een forse daling van het vrachtverkeer én een positieve impact op het milieu. Zowel lokaal (door een lagere uitstoot van fijn stof en minder geluidshinder) als globaal (dankzij een lagere CO2-uitstoot). En dat sluit natuurlijk naadloos aan op onze duurzaamheidsvisie. Bovendien besparen we zelf een hoop kosten. Een win-winsituatie, dus!

Gevelmetselwerk met een kalkmortel
Gevelmetselwerk met een kalkmortel
Het bouwproject van Wonen Regio Kortrijk – Lieven Degroote van Tetra en MAKER architecten
Het bouwproject van Wonen Regio Kortrijk – Lieven Degroote van Tetra en MAKER architecten
© Wonen Regio Kortrijk
Stone rubble production site Beerse
Onze breekcampagnes in Kortemark en Beerse

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2019)

Lees meer

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.