Ontdek Passaqua, onze waterdoorlatende kleiklinker

Kleiklinkers die de infiltratie van het regenwater toelaten? In de markt van hoogwaardig bestratingsmateriaal was daar al langer vraag naar. Daarom ontwikkelde Wienerberger Passaqua, een waterpasserende kleiklinker. Die zorgt ervoor dat water lokaal in de bodem kan infiltreren. 

Het belang van Passaqua

14,4% van de Vlaamse bodem is verhard, en dat aandeel blijft stijgen. Via die verharde delen kan het regenwater helaas niet meer insijpelen in de bodem. Gevolg: de bodem kan het water niet meer opslaan, waardoor het rechtstreeks wegstroomt via het rioleringsstelsel. Verder zijn onze rioleringen helemaal niet voorzien op dit stijgende waterdebiet. Ook dreigen er watertekorten bij langdurige droogte omdat het grondwater onvoldoende aangevuld is.

Willen we overstromingen en watertekorten op grote schaal vermijden, dan is het tijd voor actie. Er is duidelijk nood aan regionale en stedenbouwkundige voorschriften om het regenwater op te vangen en te gebruiken, of om het te laten infiltreren in de bodem. Wist je trouwens dat de Vlaamse regelgeving de aanleg van infiltratievoorzieningen verplicht voor percelen vanaf 250 m²? Dat geldt voor iedereen die een gebouw, uitbreiding of terras groter dan 40 m² optrekt of aanlegt.  

Onze Passaqua kleiklinkers zijn de meest eenvoudige oplossing. Dankzij deze waterpasserende kleiklinkers infiltreert het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem. Zo blijft de grondwatervoorraad op peil én het overstromingsrisico beperkt.

 

Driemaal troef: multi-inzetbaar, duurzaam en ecologisch

En dan nu de details. Passaqua is een strengpers kleiklinker met afstandhouders die zorgen voor voegen van 6 mm breed. De kleiklinker zelf laat het water niet door, maar laat het ‘passeren’ via de bredere voegen. Het voegaandeel van een verhardingsproject met Passaqua bedraagt ongeveer 10% van de totale oppervlakte. Dat is de minimumvereiste voor een waterdoorlatende verharding. Dankzij de waterpasserende voeg vloeit het water trouwens zeer snel weg.

De Passaqua heeft bovendien een brede inzetbaarheid. Zo is de kleiklinker geschikt voor terrassen en opritten van particuliere woningen. Passaqua wordt ook gebruikt als bestratingsmateriaal bij verkavelingen en verharde evacuatiewegen voor de brandweer. Passaqua is zelfs bruikbaar voor verhardingen van openbare ruimtes. Denk maar aan parkings, pleinen of voet- en fietspaden. 

 

Het oog wil ook wat 

Last but not least: de Passaqua heeft ook esthetische troeven! Onze waterpasserende kleiklinker is verkrijgbaar in 4 kleuren. Net zoals onze standaard exemplaren, heeft ook Passaqua een authentieke uitstraling. Hij wordt dus elk jaar een beetje mooier. Innovatie in een esthetisch jasje, zo noemen wij het. 

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2019)

Lees meer

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.