Sloopafval afkomstig van sloop- en renovatiewerven wordt ook vandaag al vaak gerecycleerd, echter in de vorm van ‘downcycling’, waarbij het materiaal een minderwaardige toepassing krijgt in vergelijking met het oorspronkelijke gebruik (bv. als puingranulaat in een onderfundering). Keramisch bouwpuin vanuit sloop- of renovatieactiviteiten kan echter perfect gerecycleerd worden op het einde van de levensduur en op die manier terug worden ingezet als grondstof voor de productie van nieuwe keramische bouwelementen. Reeds op vandaag wordt interne bakuitval van de productievestigingen, zoals zaag- en breukresten, 100% gerecycleerd binnen de grondstofmengeling voor nieuwe producten.
Valoriseren van extern keramisch slooppuin
Een belangrijke voorwaarde voor het valoriseren van extern keramisch slooppuin is de zuiverheid ervan. Slooppuin afkomstig van werven kan namelijk gecontamineerd zijn met beton, gipsresten, hout, bepaalde metalen, enz. Selectieve inzameling van de materiaalstromen aan de bron is dus onontbeerlijk, maar voor een hoogwaardige toepassing als nieuwe grondstof is nog een verdere uitzuivering van deze inkomende stroom nodig. Via testcases onderzoekt Wienerberger momenteel volop de mogelijkheden om dit te doen.
Vanuit de databank van Tracimat kan worden nagegaan welke volumes van bepaalde materiaalstromen er op specifieke werven vrijkomen. Tracimat is de Vlaamse sloopbeheerorganisatie die instaat voor het coördineren van de opmaak van sloopopvolgingsplannen op sloopwerven. Door de link te leggen tussen sloopwerven en bouwmaterialenproducenten kan – indien een juiste match aanwezig is – het bouwpuin op een hoogwaardige manier worden gerecycleerd na een selectieve sloop op de werf. Wienerberger heeft samen met Tracimat bekeken op welke manier de huidige databank verder verfijnd kan worden en hoe sloopdeskundigen en sloopaannemers verder kunnen worden opgeleid rond acceptatiecriteria en selectieve inzameling van keramisch slooppuin op de werf.
Pilootprojecten met kleidakpannen
Wienerberger heeft reeds een aantal pilootprojecten opgezet om vanuit werven keramisch materiaal, in eerste instantie kleidakpannen, op een zuivere manier af te voeren naar één van haar productiesites. Op de productievestigingen zelf wordt deze inkomende stroom verder uitgezuiverd, vermalen en gezeefd waardoor dit als nieuwe grondstof kan dienen voor de productie van keramische snelbouwstenen. Deze concrete cases leverden de nodige kennis op van de manier waarop samenwerking, informatieverzameling en -deling en de verdere afstemming van vraag en aanbod binnen de logistieke keten kan bijdragen tot de hoogwaardige recyclage van de keramische fractie. Een verdere opschaling van ‘urban mining’ is de volgende stap, met als doel een continue stroom van keramisch puin te bekomen als volwaardig ingrediënt van onze grondstoffenmix.