Kleidakpannen krijgen tweede leven als snelbouwstenen

Wienerberger heeft van circulariteit een belangrijke pijler gemaakt binnen zijn duurzaamheidsstrategie. Hoewel nog steeds ruim voorradig, zijn primaire grondstoffen niet onuitputtelijk, en daarom dient er duurzaam mee te worden omgesprongen. Door maximaal in te zetten op de recyclage van keramisch puin afkomstig vanuit sloop- en renovatiewerven tracht Wienerberger de circulaire economie concreet verder vorm te geven.

Sloopafval afkomstig van sloop- en renovatiewerven wordt ook vandaag al vaak gerecycleerd, echter in de vorm van ‘downcycling’, waarbij het materiaal een minderwaardige toepassing krijgt in vergelijking met het oorspronkelijke gebruik (bv. als puingranulaat in een onderfundering). Keramisch bouwpuin vanuit sloop- of renovatieactiviteiten kan echter perfect gerecycleerd worden op het einde van de levensduur en op die manier terug worden ingezet als grondstof voor de productie van nieuwe keramische bouwelementen. Reeds op vandaag wordt interne bakuitval van de productievestigingen, zoals zaag- en breukresten, 100% gerecycleerd binnen de grondstofmengeling voor nieuwe producten.

Valoriseren van extern keramisch slooppuin

Een belangrijke voorwaarde voor het valoriseren van extern keramisch slooppuin is de zuiverheid ervan. Slooppuin afkomstig van werven kan namelijk gecontamineerd zijn met beton, gipsresten, hout, bepaalde metalen, enz. Selectieve inzameling van de materiaalstromen aan de bron is dus onontbeerlijk, maar voor een hoogwaardige toepassing als nieuwe grondstof is nog een verdere uitzuivering van deze inkomende stroom nodig. Via testcases onderzoekt Wienerberger momenteel volop de mogelijkheden om dit te doen.

Vanuit de databank van Tracimat kan worden nagegaan welke volumes van bepaalde materiaalstromen er op specifieke werven vrijkomen. Tracimat is de Vlaamse sloopbeheerorganisatie die instaat voor het coördineren van de opmaak van sloopopvolgingsplannen op sloopwerven. Door de link te leggen tussen sloopwerven en bouwmaterialenproducenten kan – indien een juiste match aanwezig is – het bouwpuin op een hoogwaardige manier worden gerecycleerd na een selectieve sloop op de werf. Wienerberger heeft samen met Tracimat bekeken op welke manier de huidige databank verder verfijnd kan worden en hoe sloopdeskundigen en sloopaannemers verder kunnen worden opgeleid rond acceptatiecriteria en selectieve inzameling van keramisch slooppuin op de werf.

Pilootprojecten met kleidakpannen

Wienerberger heeft reeds een aantal pilootprojecten opgezet om vanuit werven keramisch materiaal, in eerste instantie kleidakpannen, op een zuivere manier af te voeren naar één van haar productiesites. Op de productievestigingen zelf wordt deze inkomende stroom verder uitgezuiverd, vermalen en gezeefd waardoor dit als nieuwe grondstof kan dienen voor de productie van keramische snelbouwstenen. Deze concrete cases leverden de nodige kennis op van de manier waarop samenwerking, informatieverzameling en -deling en de verdere afstemming van vraag en aanbod binnen de logistieke keten kan bijdragen tot de hoogwaardige recyclage van de keramische fractie. Een verdere opschaling van ‘urban mining’ is de volgende stap, met als doel een continue stroom van keramisch puin te bekomen als volwaardig ingrediënt van onze grondstoffenmix.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.