Renovatie gebouw Terhagen

Na het stilleggen van de fabriek op de site Terhagen eind vorige eeuw, werd er een nieuwe bestemming aan gegeven: een groot deel van de oude gebouwen werd afgebroken om ruimte te maken voor tasvelduitbreiding van afgewerkte producten van de nabijgelegen site Rumst. Aansluitend aan dat nieuwe tasveld ligt ook een laad- en loskade aan de Rupel, om transport over water mogelijk te maken. Een deel van de oude fabriek (ca 6.000 m²) werd behouden als overdekte opslagruimte voor een strategische voorraad grondstof voor site Rumst.

Buffer tussen industrie, woongebied en natuur

In het kader van de buffering tussen industrie en het aanpalende woongebied van de Schansstraat, werd industriegrond geschonken om parkeermogelijkheid voor de woningen te voorzien, en de herinrichting van de Schansstraat te realiseren met daarbij veel aandacht voor een veilige en gescheiden passage voor de trage weggebruikers. Het vroegere tasveld tussen de Schansstraat en het Terhagen gebouw werd voor de rest ingericht als een grote beplante berm met ernaast een natte ottercorridor die de Rupel verbindt met het achterliggende natuurgebied. Rond het gebouw werd enkel een brandgang behouden. Tussen het gebouw en de Rupel werden waterbufferingsvijvers aangelegd. 

Voor Wienerberger betekende dit dat een deel van het tasveld (ca 8.500 m²) werd overgedragen aan de gemeente, en dat de gebouwen aan de achterkant (ca 1.500 m²) moesten worden afgebroken. Doordat het gebouw, door meer dan 20 jaar in ongebruik te verkeren, toch meerdere mankementen vertoonde, werd beslist om tegelijk het resterende gebouw te renoveren: kapotte muren werden hersteld, er werd een nieuw dak met een hogere lichtinval voorzien en de regenwaterafvoer werd vernieuwd.

Aangenamer voor mens en dier

Door de werken werden voor verschillende belanghebbenden heel wat doelstellingen bereikt. Voor de buurtbewoners betekenden de werken een aangenamere en veiligere leefomgeving, met extra parkeermogelijkheden. Voor Wienerberger betekenden de werken een asbestvrije, vernieuwde loods en een voldoende regenwaterbuffer capaciteit in het kader van de watertoets. De otters verkregen dan weer een vrije doorgang tussen de Rupel en het achterland. Kortom, een hele verbetering voor zowel mens als dier.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.