Buffer tussen industrie, woongebied en natuur
In het kader van de buffering tussen industrie en het aanpalende woongebied van de Schansstraat, werd industriegrond geschonken om parkeermogelijkheid voor de woningen te voorzien, en de herinrichting van de Schansstraat te realiseren met daarbij veel aandacht voor een veilige en gescheiden passage voor de trage weggebruikers. Het vroegere tasveld tussen de Schansstraat en het Terhagen gebouw werd voor de rest ingericht als een grote beplante berm met ernaast een natte ottercorridor die de Rupel verbindt met het achterliggende natuurgebied. Rond het gebouw werd enkel een brandgang behouden. Tussen het gebouw en de Rupel werden waterbufferingsvijvers aangelegd.
Voor Wienerberger betekende dit dat een deel van het tasveld (ca 8.500 m²) werd overgedragen aan de gemeente, en dat de gebouwen aan de achterkant (ca 1.500 m²) moesten worden afgebroken. Doordat het gebouw, door meer dan 20 jaar in ongebruik te verkeren, toch meerdere mankementen vertoonde, werd beslist om tegelijk het resterende gebouw te renoveren: kapotte muren werden hersteld, er werd een nieuw dak met een hogere lichtinval voorzien en de regenwaterafvoer werd vernieuwd.
Aangenamer voor mens en dier
Door de werken werden voor verschillende belanghebbenden heel wat doelstellingen bereikt. Voor de buurtbewoners betekenden de werken een aangenamere en veiligere leefomgeving, met extra parkeermogelijkheden. Voor Wienerberger betekenden de werken een asbestvrije, vernieuwde loods en een voldoende regenwaterbuffer capaciteit in het kader van de watertoets. De otters verkregen dan weer een vrije doorgang tussen de Rupel en het achterland. Kortom, een hele verbetering voor zowel mens als dier.