Nullozerstatuur
Binnen de context van duurzaam waterbeheer is het belangrijk aan te geven dat Wienerberger België voor alle productievestigingen sinds het begin van deze eeuw een ‘nullozerstatuut’ heeft. Dit houdt in dat alle bedrijfsafvalwater ter plaatse wordt opgevangen, eventueel wordt behandeld en terug wordt hergebruikt binnen de productie waardoor er geen lozing is.
Daarnaast tracht Wienerberger de resterende waterbehoefte maximaal te voorzien vanuit de recuperatie van hemelwater, als meest duurzame waterbron.
Lanaken
Zo werd op de productiesite te Lanaken in 2019 een bufferbekken aangelegd om het regenwater afkomstig van de daken van de eigen productiegebouwen op te slaan met als doel het hergebruik van dit water. Op die manier wordt de waterbehoefte in Lanaken voor meer dan de helft ingevuld door de inzet van hemelwater.
Beerse en Péruwelz
Op de productievestiging Beerse Absheide werd met de realisatie van een groot bekken ingespeeld op het voorzien van de nodige buffer- en regenwatervoorraad voor productiedoeleinden, ook hier ter vervanging van kanaalwater (zie onderstaande foto). Dit systeem is sinds begin 2021 operationeel en heeft als bijkomend doel minder afhankelijk te zijn van andere (externe) watervoorraden.
In 2022 werd bijkomende buffercapaciteit gecreëerd op de productiesites van zowel Beerse als Péruwelz. In Beerse werd het bestaande bufferbekken door verbreding en verdieping met meer dan 2.500 m³ regenwatercapaciteit uitgebreid, zodat er gedurende een langere periode doorheen het jaar een beschikbaar aanbod is van opgeslagen regenwater. Dankzij de uitbreiding van het bufferbekken kon in 2023 voor bijna de helft van het totale waterverbruik worden gebruikgemaakt van hemelwater. Op de site van Péruwelz werden twee gecombineerde bezinkings- en bufferbekkens voorzien, van waaruit regenwater kan worden hergebruikt in het productieproces.
Zonnebeke
In 2023 werd op de productiesite van Zonnebeke een nieuwe watersilo geplaatst met een inhoud van 360 m³ om het gebruik van leidingwater te vervangen door de inzet van hemelwater.
Bij de uitrol van nieuwe projecten binnen Wienerberger wordt steeds nagegaan op welke manier regenwater kan worden opgevangen en gerecupereerd zodat onze processen verder verduurzamen. Zo zullen er ook in 2024 projecten worden opgestart met betrekking tot het voorzien van extra regenwateropvang en -recuperatie op een aantal productievestigingen.