Wevolt Energiedak

Tips voor installatie van een BIPV-zonnepanelensysteem

Nadat het ontwerp van het BIPV zonnepanelen systeem is voltooid, kan de installatie beginnen. Ook in dit stadium geldt het principe: eerst plannen en dan uitvoeren. Zodra alle benodigde materialen zijn besteld en geleverd, is het van essentieel belang dat alle betrokken medewerkers op de hoogte worden gebracht van het ontwerp voordat de daadwerkelijke installatiewerkzaamheden van start gaan. Het is cruciaal dat alle teamleden begrijpen wat er moet gebeuren en dezelfde installatieprocedure volgen.

Twee soorten BIPV-systemen

Wienerberger levert twee soorten BIPV-systemen: Wevolt X-Tile en Wevolt X-Roof zonnepanelen. Ongeacht welk geïntegreerd zonnepanelensysteem u kiest, het uiteindelijke resultaat hangt af van twee cruciale factoren: de geselecteerde Wevolt-producten en de vakkundige installatie door uw installateur en dakdekker. Omdat het hier gaat om een Building Integrated PhotoVoltaic-systeem, is een deskundige installatie van het grootste belang. Verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen kunnen leiden tot beperkte opbrengsten, storingen, brandgevaar en schade aan uw apparatuur. Neem daarom geen enkel risico tijdens het installatieproces.     

 

Vermijd improvisatie

Bij de installatie is het van essentieel belang om het ontwerp en de montage-instructies nauwkeurig te volgen en veilig te werken. Een degelijke werkvoorbereiding vormt de basis voor elk project. Zonder een goede voorbereiding zijn hogere kosten, storingen en vertraagde opleveringen vaak onvermijdelijk, bijvoorbeeld als gevolg van ontbrekende materialen. De verleiding om te improviseren kan dan groot zijn, maar dat leidt doorgaans tot negatieve gevolgen voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van het eindresultaat.

Samenwerking tussen dakdekker en PV-installateur

Bij een BIPV-systeem spelen de bouwkundige aspecten - in tegenstelling tot een zonne-energiesysteem op het dak, een nog grotere rol. Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting op de gevel en de nok van het dak, waarbij de waterdichtheid gegarandeerd moet blijven. Om een veilige en betrouwbare oplevering van uw BIPV-project te garanderen, is de samenwerking tussen de dakdekker en de PV-installateur van essentieel belang.       

Tips en aandachtspunten bij installatie

Goede planning: Zorg voor een weloverwogen planning om de druk op de werkzaamheden te minimaliseren. Een haastige aanpak kan leiden tot extra werk na de oplevering door storingen.

Locatieonderzoek: Onderzoek de omstandigheden op locatie goed. Zorg voor een goede bereikbaarheid en creëer ruimte voor eventuele steigers, liften of kranen.

Veilig werken: Veiligheid staat voorop. Maak gebruik van alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en gecertificeerde hulpmiddelen, zoals valbeveiliging, dakrandbeveiliging, steigers, liften en kranen.

Weersomstandigheden: Houd rekening met wisselende weersomstandigheden bij het opstellen van de planning. Werken onder ongunstige weersomstandigheden kan storingen veroorzaken en leiden tot onveilige situaties.

Dakconstructie: Controleer of de dakconstructie voldoet aan de specificaties en tekeningen.

Certificaten en regels: Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de vereiste certificaten en de geldende regelgeving.

Beveiliging van materialen: Bewaar nog niet geplaatste PV-panelen veilig achter slot en grendel, omdat ze aantrekkelijk zijn voor dieven.

Documentatie: Zorg ervoor dat alle benodigde documentatie en de meest recente versies van tekeningen, handleidingen en instructies beschikbaar zijn op de bouwplaats, en bespreek deze uitgebreid met het installatieteam.

Projectbegeleiding: Overweeg bij de eerste installatie van een nieuw systeem om projectbegeleiding aan te vragen bij Wienerberger.

Het nauwgezet opvolgen van deze tips en aandachtspunten zal bijdragen aan een succesvolle en veilige installatie van het BIPV-systeem.

Wienerberger helpt!

Wilt u kennismaken met onze Wevolt-oplossingen, volg dan een introductietraining in een showroom van Wienerberger.  U maakt niet alleen kennis met onze oplossingen, maar we gaan ook uitgebreid in op de montage ervan. Ook is het mogelijk om bij een eerste installatie van een nieuw systeem projectbegeleiding aan te vragen voor uw project. Neem hiervoor contact met ons op.

Wevolt X-Roof

Vragen over Wevolt?

Wij helpen u graag met uw project!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.