Woman holding a cup next to a whitewashed wall

Mag het een goedkope gevelsteen zijn als ik toch ga verven?

Veel mensen gaan ervan uit dat ze een goedkopere gevelsteen kunnen gebruiken wanneer die zal geverfd worden. Die verf vormt dan zogezegd een beschermende laag. Dat is echter een foute veronderstelling. De meeste verfsoorten zijn waterdicht en soms zelfs dampdicht.

Dampdicht betekent dat vocht in de stenen niet meer weg kan. Het vocht kan dan eventueel nog weg aan de andere, niet geschilderde kant van de steen. Bij een spouwmuur is dit dus niet zo’n groot probleem, maar wanneer er geen luchtlaag is aan die andere kant, of wanneer de spouw volledig gevuld is met isolatie, krijgt u een verhoogd risico op vochtplekken in uw woning.

Bij het gebruik van een dampdichte verf kan er ook condensatievocht optreden in de stenen. Opgesloten vocht en condensatievocht doen de kans op (vorst)schade (“afspringen” van de verf, onthechting … ) gevoelig stijgen.

Dus, bent u van plan om uw gevel te verven? Houd hier dan best al rekening mee van bij het ontwerp. Kies een geschikte gevelsteen en een zo dampopen mogelijke verf.  Bespreek dit met uw architect. Ook zijn ingewikkelde constructies met een geconcentreerde afwatering langs bepaalde kanalen niet zo geschikt om te verven. Over een zeer korte termijn worden deze plaatsen ontsierd door een vuile sluier.


Toch niet zeker dat u de gevel wilt verven?

U vindt een alternatief voor het verven van een gevel in de brede kleurenwaaier van de Terca gevelstenen. Voor een wit geverfde, landelijke gevel kunt u bijvoorbeeld de Agora Superwit gevelsteen gebruiken.

 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt