wapeningstaal in constructie

Welke wapening bestaat er?

Lintvoegwapening wordt doorgaans in staal uitgevoerd en toegepast in de mortellaag tussen de legvlakken van de metselstenen. De productnorm waaraan de (meeste) lintvoegwapeningen van staal moeten voldoen, is de geharmoniseerde Europese norm NBN EN 845-3. Metselwerkwapening laat toe om de mechanische eigenschappen (trek-, schuif- of drukspanningen) van metselwerk te verhogen. De wapening beperkt de scheurwijdte en verdeelt de scheuren.

Er bestaan 3 types lintvoegwapening die courant in gebruik zijn:

  • Gelaste draadnetten van het type ladder of type vakwerk. Deze gelaste draadnetten worden het meest gebruikt in België
  • Geweven draadnetwerk
  • Een strekmetalen net

De dikte van de wapening moet worden afgestemd op de voegdikte. Er bestaat wapening voor gewone voegen  (nominaal 12 mm voeg) en voor dunne voegen (nominaal 5 mm voeg)

Het materiaal van de lintvoegwapening en de specifieke beschermlaag (coating) dient gekozen te worden afhankelijk van de plaatselijke blootstellingsklasse (volgens NBN EN 1996-2) van het bouwwerk.

Volg steeds de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant.

 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.