Reference photo new construction education in Mechelen

Wat is die witte aanslag op mijn gevel en wat moet ik hiermee doen?

Indien uw gevel “witte uitslag” vertoont, dan is er vermoedelijk sprake van uitbloeiing. Het is zo goed als onmogelijk te voorspellen of u uitbloeiing op uw gevel zult krijgen of niet. Zelfs wanneer u voor de beste gevelstenen kiest.

De twee meest voorkomende uitbloeiingen zijn:

  • Sulfaatuitbloeiingen
  • Calciumcarbonaat of calciumuitslag

Het is belangrijk om het verschil te kennen. De ene uitbloeiing verdwijnt namelijk makkelijker dan de andere.

 

Sulfaatuitbloeiingen

Sulfaatuitbloeiingen herkent u doorgaans aan de zoute smaak. Deze uitbloeiingen zijn niet schadelijk en zorgen enkel voor een tijdelijk esthetisch ongemak. Soms kan één regenbui al volstaan om de uitbloeiing te verwijderen. Volstaat dit niet, of bevindt de uitbloeiing zich op een plaats waar de regen niet aankan? Dan kunt u dit behandelen met een harde nylon borstel door de zouten zoveel mogelijk met een kloppende beweging af te borstelen en vervolgens de resterende zouten met de tuinslang op gewone druk af te spoelen. Werk hierbij steeds van onder naar boven toe.

 

Calciumuitslag

Calciumuitslag herkent u aan de tongvormige uitlopers onder de verticale voegen. Dit zijn hardnekkige uitlogingen. Het gebruik van een lichte zuuroplossing kan hier noodzakelijk zijn.

Hieronder vindt u een algemene werkwijze voor het verwijderen van calciumuitslag op metselwerk:

  1. Op de plaatsen waar de uitbloeiing zit alsook op de daaronder gelegen vlakken, moet het metselwerk met water doordrenkt worden. Dit om te beletten dat de door het zuur opgeloste zouten in de stenen dringen.

  2. Vervolgens brengt men een oplossing van 10% zoutzuur (chloorwaterstofzuur) aan. Dit is 1 liter zoutzuur (bij 100% concentratie) en 9 liter water. Dit gebeurt heel zorgvuldig en alleen op de plaats waar de uitslag is (zoveel mogelijk het voegwerk sparen). Het aanbrengen van deze oplossing zal een bruisen doen ontstaan. Dit is het breken van de verbinding en duurt hooguit enkele minuten.

  3. Daarna wordt het metselwerk met water afgespoten, liefst onder hoge druk, ca. 70 bar, met een V-straal en onder een hoek van 45° ten opzichte van het gevelvlak. Op die manier wordt het vuil weggespoten en loopt het niet langs de muur af. Het mag ook met water onder stadsdruk (eventueel met behulp van een borstel met nylon haren) en werk van onder naar boven toe. Indien men voor een reiniging onder hoge druk kiest, is het gewenst om vooraf eerst een test te doen om de instelling van de druk juist te bepalen, zodanig dat men de stenen niet beschadigt.

  4. Indien nodig, een tweede behandeling met zoutzuur uitvoeren en opnieuw overvloedig afspoelen. Het is ook mogelijk dat onder bepaalde omstandigheden het aandeel zoutzuur dient opgedreven te worden, maar ook hier is dan steeds eerst een test aangewezen.

 

Wij raden aan om eerst een reinigingstest op enkele stenen uit te voeren, dit te laten drogen en deze dan enkele dagen later te beoordelen. Een onvoorziene reactie is namelijk moeilijk vooraf te voorspellen.

Bij twijfel contacteert u best onze After Sales.

 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.