Constructie met gevelbekleding
Constructie met gevelbekleding

Opbouw van een constructie met gevelbekleding in kleipannen

Deze korte samenvatting beschrijft hoe de opbouw eruitziet van een constructie met gevelbekleding in keramische dakpannen.

Isolatie

In de meeste gebouwen vormen de muren, na het dak, één van de belangrijkste bronnen van warmteverlies. De correcte isolatie ervan mag men dus zeker niet uit het oog verliezen. Zo ook bij gevelbekleding, waarbij men het grote voordeel heeft dat men zowel bij nieuwbouw als renovatie kan (na-)isoleren aan de buitenzijde middels één doorlopend isolatieschild. Zo worden koudebruggen tot een minimum herleid.

Om de isolatie te kunnen aanbrengen heeft men nood aan een zelfdragende houten of aluminium draagstructuur.

 

Draagstructuur bij zachte isolatie

Zachte isolatie

Indien men zachte isolatie wil aanbrengen in één doorlopende laag, kan men gebruik maken van een beugel in verzinkt staal of inox waaraan de verticale houten draagstructuur (minimaal 50 x 50 mm) wordt bevestigd. De ruimte tussen de verticale draagstructuur kan eveneens aangewend worden om bijkomend te isoleren.

Daarop brengt men dan een Fleece (Plus) regenscherm aan om enerzijds uitzakken van de isolatie tegen te gaan en anderzijds de isolatie te beschermen tegen eventueel water dat via de pannen naar binnen zou kunnen komen.

Op deze houten draagstructuur worden dan tengellatten geplaatst met een minimale dikte van 15 mm en panlatten waarvan de sectie afhankelijk is van de afstand tussen de verticale houten draagstructuur. Om het contact met het binnenspouwblad zoveel mogelijk te vermijden, kan men tussen de beugel en het binnenspouwblad een vulplaatje aanbrengen dat dienst doet als thermische onderbreking.

We adviseren om een luchtscherm aan te brengen tussen binnenspouwblad en isolatie, om de constructie zo luchtdicht mogelijk af te werken.

Draagstructuur bij harde isolatie

Harde isolatie

Indien men harde isolatie wil aanbrengen in één doorlopende laag, kan men gebruik maken van speciale regelschroeven. Deze schroeven werden speciaal ontwikkeld om een zelfdragende houten draagstructuur aan te brengen nadat het doorlopend isolatieschild is geplaatst. In de eerste plaats worden horizontale schroeven aangebracht voor een basisbevestiging van de verticale draagstructuur. Op deze manier kan de gevel zeer snel en eenvoudig worden uitgelijnd. Daarna worden schuine schroeven onder een hoek van 30° bijgeplaatst om de eindstabiliteit van de structuur te verzekeren.

Andere voordelen van een met kleipannen afgewerkte gevel zijn de kleurstabiliteit, de mooie patine, de brandveiligheid en het gemak van onderhoud. Wordt de gevelbekleding beschadigd, dan is die makkelijk te herstellen, simpelweg door het vervangen van een aantal pannen.

Naast het gebruik van gevelbekledingen met kleipannen voor het na-isoleren, kan deze methode uiteraard ook in nieuwbouwprojecten worden toegepast.

Een aantal opmerkelijke referenties zijn de gebouwen van Oxfam Wereldwinkels in Gent, het Centrum voor duurzaam wonen en bouwen van de provincie Antwerpen in Westerlo en het hoofdkantoor van WWF Nederland in Zeist.

Regendichtheid

De eerste, fundamentele functie van een gevelbekleding is het regendicht maken van de woning met een keramische, verluchte buitenschil. In het gevelbekleding segment is de kans op waterinfiltratie quasi nul door de zeer steile hellingshoek (90°). Vandaar dat in dat geval de stabiliteit en opbouw van de constructie een belangrijkere rol speelt dan de regendichtheid.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.