Soorten gevelstenen

Kwalitatief zijn onze Terca gevelstenen aan elkaar gewaagd. Uw keuze hangt dus vooral af van het uitzicht. Kies de juiste gevelsteen!

Welke soorten gevelstenen zijn er?

Handvormstenen

Voor een uniek tijdloze gevel

De zijden van deze stenen zijn oneffen en ruw. We bezanden ze ongelijkmatig en u ziet nerven in de gevelsteen. Dit creëert een tijdloos uitzicht. De vele opties aan kleuren geven u de mogelijkheid om uw gevel tot leven te brengen. Van egale tot genuanceerde kleuren. We mengen verschillende kleisoorten om tot prachtige kleurenvariaties te komen.

Hoe we handvormstenen maken, verklapt de naam al een beetje. Vroeger werden die letterlijk met de hand gevormd. De vormer bestrooide een houten bakje met zand en gooide daarna de klei erin. Hij drukte de klei aan en verwijderde het overtollige. Daarna draaide hij de vorm om en de ongebakken steen gleed eruit. Het proces is nog altijd hetzelfde als toen. Het geeft de gevelstenen dat typische karakter. Enkel gebeurt het nu door uiterst moderne machines. Maar het eindresultaat blijft hetzelde.

Ontdek de collecties handvormstenen.

Vormbakstenen

Voor wanneer het wat strakker mag

In deze gevelstenen ziet u geen nerven en het geheel is meer afgelijnd. De steen is een afgeleide van handvormstenen, maar bij vormbakstenen wordt de klei in de bakjes geperst en nagewalst.

Ontdek de collecties vormbakstenen.

Strengpersstenen

Voor een moderne architectuur

Het afgewerkte uitzicht en de strakkere lijnen maken deze gevelstenen ideaal voor moderne architectuur. Sommige strengpersstenen worden afgewerkt met fijne, gelijkmatige bezanding.

We kunnen deze gevelstenen gemakkelijker in grotere baksteenformaten aanbieden, dankzij de manier waarop we ze maken. De klei wordt eerst in een lange streng geperst. Daarna wordt deze kleireep onmiddellijk in baksteenformaat gesneden.

Net zoals bij onze handvorm- en vormbakstenen, hangt de kleur van strengpersstenen af van de kleisoort en de temperatuur waarop de bakstenen gebakken worden.

Ontdek de collecties strengpersstenen. 

Gesmoorde gevelstenen

Eigenzinnigheid troef

Nog niet zo lang geleden was het onmogelijk om massief grijze stenen te maken. Recent werd er een techniek ontwikkeld om toch industrieel gesmoorde, grijze stenen te produceren. Deze nieuwe gevelstenen bieden heel wat creatieve en eigenzinnige mogelijkheden.

Het smoren verloopt zo: eerder gebakken stenen gaan opnieuw in de oven. Ze worden gesmoord in een zuurstofarme atmosfeer. In vrijwel elke gevelsteen zit ijzeroxide. Dit verkleurt tijdens een chemische reactie door de hoge temperaturen.

De uiteindelijke grijstint is afhankelijk van 3 elementen:

 • Basiskleur van de steen
 • Manier van stapelen
 • Toevoeging van andere elementen, zoals kolen

In bepaalde gevallen bekomen we zelfs grijs-groene gesmoorde gevelstenen.

Een greep uit het gesmoorde aanbod: Agora Agaatgrijs en Zilvergrijs, Cassia Zwart Grafiet, Metropolis Colonia Zwart en Vesta Zwart, Marono Gesmoord (Extra), Wasserstrich Special Grijs, Kwartsgrijs, Sablé, Silt Grijs, Suria Grijs,  Gloom Grijs en Vulkaanzwart

Ontdek de collecties gesmoorde gevelstenen.

Wasserstrich gevelstenen

Glad en onbezand

In de pure en regelmatige structuur ziet u geen nerven. Dit biedt heel wat creatieve mogelijkheden in moderne architectuur.

De gladde, geschaafde en onbezande oppervlakte van de stenen is het resultaat van een uniek proces. Hier gebruiken we geen zand om de de stenen uit de vormbakken te halen, wel een fijn vernevelde waterstraal.

Door geen zand te gebruiken is de natuurlijke kleur van de kleimix mooi zichtbaar. De Wasserstrich gevelsteen krijgt een zachte, genuanceerde tint.

Ontdek de collecties Wasserstrich gevelstenen.

Profielstenen

Wilt u een unieke gevel met een bijzondere klasse? Dankzij hun aparte vorm voegen profielstenen – ook wel vormstenen genoemd - net dat ene extraatje toe aan uw gevel waarvoor voorbijrijdende fietsers even zullen vertragen. Ze laten bovendien toe om bijzondere licht- en schaduweffecten te creëren in de gevel.

Enkele voorbeelden

 • Trapeziumsteen
 • Golfsteen
 • Podiumsteen
 • Postzegelsteen
 • Schijnvoegsteen
Renovated showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

 • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve Terca oplossingen voor een stijlvolle gevelbekleding. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel.
 • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
 • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.