Installing façabrick

Tips voor een goede energiescore

Hoe behaalt uw woning een goede energiescore? Door voldoende aandacht te schenken aan de bepalende factoren voor de isolatiewaarde: isolatiedikte, luchtdichting en detaillering.

1. Isoleer zo dik mogelijk

Isoleren

Hoe groter de ambitie, hoe dikker de isolatie. Maar bereid je wel voor op een aantal consequenties.

 • Er wordt meer ruimte in beslag genomen.
 • Er gaat meer aandacht naar ventilatie.
 • Meer en langere spouwankers zijn vereist.
 • Ook aandacht voor de plaatsing van het buitenschrijnwerk ten opzichte van de isolatie
 • ...

2. Focus op luchtdichting

Luchtdichting

Een goede luchtdichte schil: hoe realiseer je die?

 • Pleisterafwerking aan de binnenkant (Opgelet, het bestaande pleisterwerk op de wanden moet nog in goede staat zijn.)
 • Bij een hellend dak fungeert een goed dampscherm als luchtscherm
 • Een luchtdichte verbinding tussen beide

Renovatie met de lage energie- of passiefhuisstandaard als doelstelling? Vervang dan ook het schrijnwerk in functie van de isolerende schil. Voor een luchtdichte aansluiting raam-wand zijn waarschijnlijk ook aanpassingswerken nodig.

Streeft u de passiefhuisstandaard na? Dan hebt u misschien een luchtdichte aansluiting wand–vloer nodig om een luchtdichting van 0,6/h te verkrijgen. Hou dus ook rekening met aanpassingswerken aan de vloeren.

3. Investeer in detaillering

Afwerking

De isolatie van uw woning is maar zo goed als zijn zwakste schakel. Vermijd dat bij uw goed geïsoleerde woning plaatsen optreden waar ongeoorloofde warmteverliezen plaatsvinden. Dergelijke plaatsen bevinden zich vaak ter hoogte van slecht uitgevoerde bouwknopen. Men spreekt dan over koudebruggen. De bouwknopenregelgeving geldt vandaag uitsluitend voor nieuwbouw, maar ook bij renovaties maken bouwknopen het verschil. Een goede detaillering betekent dan ook dat u aan alle details denkt voor een optimale isolatie.

Koudebruggen die vóór renovatie tot condensatieproblemen leidden, geeft u maar beter de hoogste prioriteit. Koudebruggen die niet tot condensatie leidden, verdienen altijd voldoende aandacht en een grondige evaluatie. Controleer of ze na renovatie condensatieproblemen kunnen veroorzaken.

Ambieert u een passieve of zeer sterk doorgedreven renovatie? Pak dan ook alle bouwknopen aan en hou daarbij rekening met de bouwknopenregelgeving voor nieuwbouw. Het aanpakken van dergelijke detaillering kan de kostprijs van uw renovatie wel de hoogte injagen waarbij extra aanpassingswerken binnenshuis niet uitgesloten zijn. Bijvoorbeeld het onderkappen van uw woning om een thermische onderbreking tussen vloer- en wandisolatie te plaatsen.

Meer renovatietips?

U hebt renovatieplannen maar wenst meer informatie in te winnen? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit dossier behandelen en beantwoorden we prangende vragen over renoveren. Lees er dus alles over.

Bezoek onze showroom

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

 • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur.
 • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
 • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

 

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.