Gevelrenovatie met gevelstenen: adviezen

De techniek van het voormetselen van gevelstenen combineert de voordelen van de traditionele spouwmuur met de kwaliteiten van een gevelsteen. Hier hebben we enkele adviezen verzameld. 

Voordelen van voormetselen van gevelstenen

 • Nagenoeg alle bestaande isolatiematerialen kunnen gebruikt worden.
 • Er wordt een continu doorlopende isolatieschil gecreëerd, metalen profielen of houten balken onderbreken de isolatielaag niet.
 • Door het aanbrengen van de isolatie aan de buitenzijde kunnen bestaande koudebruggen aangepakt worden.
 • Nagenoeg onbeperkte esthetische keuzemogelijkheden: gevelstenen bestaan in tal van kleuren, texturen en formaten.
 • Er zijn geen speciale technieken nodig, een traditionele ruwbouwaannemer kan de werkzaamheden uitvoeren. Gekende technieken verzekeren een kwalitatieve uitvoering tegen een lagere kostprijs.
 • De spouwwerking blijft behouden, een systeem dat zijn deugdelijkheid meer dan bewezen heeft.
 • Een grondige renovatie zorgt voor een vernieuwde stabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan spouwankers die aangetast zijn door corrosie. Deze kunnen tijdens de werken vervangen worden door roestvrij stalen ankers.
 • Bestaand schrijnwerk kan hergebruikt worden indien het voldoet aan de vooropgestelde eisen en mits de raamafmetingen dezelfde blijven. Vroegere investeringen gaan dus niet verloren.
 • Net als het schrijnwerk kunnen de dakconstructie en –isolatie behouden worden, eventueel mits aanpassingen.
 • Er ontstaan geen problemen met de vochthuishouding.
 • De thermische inertie van de keramische binnenmuur blijft behouden, wat niet het geval is wanneer er vanbinnen geïsoleerd wordt. Deze thermische massa heeft een bufferende werking (temperatuur en vocht) en zorgt voor een constanter binnenklimaat. Dit verhoogt het comfortgevoel en vermindert de energiekosten.
 • Duurzame gevel, onderhoudsarm, stootvast.

Terug naar boven

Plaatsing in de praktijk: plaatsing van steenstrippen

 • De afwerking van de randen en de rozetschroefpluggen moet voldoende zijn verhard voordat de steenstrippen worden aangebracht met de speciale kleefmortel van Wienerberger.
 • De onderlaag moet stabiel, sterk, olievrij, ontvet, schoon en stofvrij zijn.
 • Alvorens de steenstrippen te lijmen, moet de onderlaag minstens 1 uur van tevoren worden voorbehandeld met de Wienerberger-primer. Zorg er daarom voor dat de frames, drempels en andere onbeschermde elementen voldoende worden afgedekt. Daarna worden de steenstrippen volgens de “floating-buttering”-techniek gelijmd. Nadat de steenstrip is afgestoft, moet de kleefmortel horizontaal worden aangebracht op de achterkant van de steenstrip, en dit met een gekartelde roestvrijstalen plakspaan (66 mm of 88 mm). Kleefmortel zal ook op de versterkingslaag worden aangebracht met dezelfde plakspaan, maar dan in de verticale richting. Dit proces verhoogt de weerstand tegen het afschuiven.
 • Om een ​​optimale hechting te verkrijgen, worden de steenstrippen binnen 20 minuten (open tijd) in de mortel samengeperst, door ze een beetje aan te drukken. 
 • Controleer of het contactoppervlak van de lijm (vulverhouding) bijna 100% van het totale oppervlak is.
 • Controleer regelmatig de slijtage van de getande plakspaan om fijne lijmstrepen te voorkomen.
 • Plaats de steenstrippen niet tegen een hoek, vloer en / of plafond.
 • Ter hoogte van het vloerniveau brengt men de steenstrippen aan met een Wienerberger mortellijm, gemengd met de impregneerpasta van Wienerberger.
 • Smeer de steenstrippen onder het vloerniveau in met Wienerberger-impregneerpasta.
 • Uiterlijk van klassiek metselwerk: als u kiest voor een uiterlijk van klassiek metselwerk, dan hebben de voegen tussen de Wienerberger-steenstrippen een breedte tussen 10 en 15 mm.
 • Gelijmd uiterlijk: kiest u voor een gelijmd uiterlijk, dan is de breedte van de voegen voor een praktische uitvoering minimaal 5 mm. 

Terug naar boven

Eco-brick: meer spouwankers voorzien

Bij het gebruik van een Eco-brick gevelsteen moeten meer spouwankers (1 extra spouwanker per m2 t.o.v. bij een klassieke gevelsteen) voorzien worden om dezelfde stabiliteit te verkrijgen.

Terug naar boven

Eco-brick: tot 3,5 cm meer isolatie

Wanneer u een Eco-brick gebruikt in plaats van een klassieke gevelsteen, kan u tot 3,5 cm meer isolatie plaatsen in de spouw binnen eenzelfde dikte van de buitenmuur.

Terug naar boven

Fundering van de nieuwe gevelsteen

De volgende situaties kunnen zich voordoen:

1. De bestaande fundering is breed genoeg voor de nieuwe gevelsteen

In dit geval moet een ingenieur stabiliteit een controleberekening uitvoeren om na te gaan of de bestaande fundering de belasting van de gevelsteen kan dragen.

2. De bestaande fundering is te smal voor de nieuwe gevelsteen

2.1 Het nieuwe gevelmetselwerk wordt geplaatst op een aangestorte funderingszool

De nieuw aangestorte zool wordt bij voorkeur tot op vorstvrije diepte aangebracht. De nieuwe zool wordt verankerd aan de bestaande. Verankering en wapening van de nieuw aangestorte funderingszool wordt bepaald door de ingenieur stabiliteit.

Deze oplossing is vooral geschikt voor renovaties waarbij de gevel niet paalt aan de rooilijn. Er zijn immers graafwerken nodig en de ondergrondse constructies breiden zich naar voren uit. De bestaande buitenaanleg zal voor een stuk moeten opengebroken en heraangelegd worden.

Terug naar boven

2.2 Het nieuwe gevelmetselwerk steunt op een ophangconsole

Wanneer de goede grond zeer diep zit of de grond waterziek is of de te renoveren gevel zich op de rooilijn bevindt, waardoor graafwerken en het verbreden van ondergrondse constructies naar voren toe heel moeilijk tot onmogelijk zijn, doet men er goed aan om het nieuwe gevelmetselwerk te laten rusten op een ophangconsole.

De speciaal ontwikkelde L-profielen met consoles bestaan in gegalvaniseerd staal en inox. Het type console en het aantal verankeringen kan bepaald worden door de gespecialiseerde firma’s die deze consoles op de markt brengen, of door de ingenieur stabiliteit.

In oude muren ontbreekt veelal een betonbalk, zeker ter hoogte van de fundering. Bij nieuwbouwprojecten wordt doorgaans een betonbalk voorzien om de consoles te verankeren, om zo de kostprijs van de ophangconsoles te beperken.

Ophangconsoles kunnen zonder problemen verankerd worden in oude muren, maar dit zal meestal een toename van het aantal consoles met zich meebrengen. Dus ook een verhoging van de kostprijs van de consoles. In de berekeningen wordt de opgenomen trekkracht per draadstang in het geval van oude muren immers sterk beperkt, waardoor het aantal bevestigingen moet toenemen.

Om de belasting op de console te beperken, kunnen meerdere consoles voorzien worden: bijvoorbeeld aan het maaiveld, aan de vloerplaat boven het gelijkvloers, enz.

Voor grotere projecten worden er vaak trektesten uitgevoerd op bestaande muren. 5 tot 10 draadstangen worden dan chemisch verankerd en de consoles worden tot breuk belast.

Voordeel is dat de grondwerken en de werken aan de buitenaanleg beperkt blijven.

Terug naar boven

Hergebruik gevelstenen: let op voor tekort

Bij de renovatie van een niet geïsoleerde spouwmuur, kunnen de gevelstenen van de afgebroken muur eventueel hergebruikt worden voor het nieuwe gevelmetselwerk.

Hou evenwel rekening met een percentage breuk tijdens de afbraak, waardoor u over minder stenen zal beschikken.

Aangezien de muurbreedte toeneemt door het isoleren van de buitenmuren, vergroot ook de omtrek van het gebouw. Bijgevolg is de kans groot dat u meer gevelstenen nodig zal hebben dan er oorspronkelijk waren.

Ook wanneer u kiest voor een andere verwerking van de gevelstenen (bijvoorbeeld verlijmen in plaats van traditioneel vermetsen) dreigt een tekort. Dunnere voegen houden immers in dat u meer gevelstenen zal nodig hebben om eenzelfde oppervlakte te realiseren.

Terug naar boven

Iluzo: hoe L-profielen inwerken?

Dankzij het Iluzo gevelsteengamma van Wienerberger kan men gevelstenen traditioneel vermetsen met het uitzicht van verlijmd metselwerk. De visuele voeg beperkt zich tot ca. 4 mm.

Ook wanneer de afmetingen van de L-profielen of geveldragers de voegbreedte overschrijden, kunnen die op eenvoudige wijze verzonken geplaatst worden.

Bij het plaatsen van lintelen kunnen de kleine voetjes en het kopse beentje immers door een simpele tik van het truweel verwijderd worden, waardoor ze makkelijk kunnen aangepast worden voor verwerking met verzonken L-ijzers.

Terug naar boven

Oneindig veel architecturale expressiemogelijkheden

Het metselen van een nieuwe gevelsteen biedt oneindig veel architecturale expressiemogelijkheden. De keuze van de steen, het metselverband, de voegbreedte, de manier van verwerken, de voegmortel, … bepalen het eindresultaat.

Terug naar boven

Verankering gevelsteen met binnenmuur

Een eerste vereiste is uiteraard dat de bestaande muur waaraan verankerd zal worden, voldoende stabiel is.

De verankering van het nieuwe gevelmetselwerk met de te behouden muur gebeurt net als bij een nieuwbouwconstructie: een plug wordt door de isolatie tot in de bestaande constructie geboord en daarna wordt het anker in de plug gedraaid of geklopt. Bij zachte isolatiematerialen kan het nodig zijn nog een extra ‘schotel’ te voorzien.

Bij een Eco-brick wordt 1 spouwanker per m2 meer geplaatst dan bij klassiek metselwerk.

Terug naar boven

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.