Single product shot of a SonicPin

Spouwanker

Het binnen- en buitenspouwblad van de geïsoleerden spouwmuur worden door spouwhaken met elkaar verbonden. Op die manier worden beide muren toch met elkaar verbonden, maar kan de buitenmuur geen vocht doorgeven aan de binnenmuur.

Verschillende soorten spouwankers

Er zijn een aantal types spouwhaken op de markt, afhankelijk van de manier waarop de binnen- en buitenmuren vermetseld worden. Voor verlijmd gevelmetselwerk moeten er aangepaste spouwhaken gebruikt worden. Deze passen binnen de voegbreedte en de uiteinden van deze spouwhaken zijn afgeplat.

Let wel: Spouwhaken - of spouwankers - moeten steeds beantwoorden aan NBN EN 845-1: ‘Voorschriften voor hulpstukken voor metselwerk metselstenen: Deel 1: spouwankers/muurankers, bandijzers, raveel- / gordingschoenen, consoles.
 

Plaatsing van de spouwankers na plaatsing thermische isolatie

Spouwankers worden best geplaatst na het aanbrengen van de thermische isolatie. Daarbij gebruikt u best kunststof pluggen die in het binnenspouwblad worden geboord en hier specifiek voor ontwikkeld werden. De spouwankers worden dan in deze pluggen geplaatst, zo wordt de isolatie extra bevestigd en het anker ook stevig vastgezet in de binnenmuur.

Om te vermijden dat er water via de spouwankers naar de binnenmuur loopt, zijn er een aantal mogelijke maatregelen:

 • Spouwhaken afhellend naar buiten plaatsen
 • Speciale clips om over de ankers te schuiven en zo de isolatielaag op haar plaats te houden, wordt enkel gebruikt wanneer er geen ingeboorde pluggen worden toegepast
 • Druipplooi: een plooi in de spouwanker ter hoogte van de luchtruimte van de spouw, zodat het water in de spouw afdruipt
   

Relevante eigenschappen van spouwankers

Hierop moet u letten:

 • Treksterkte
 • Drukweerstand
 • Verankeringslengte
 • Te overebruggen spouwbreedte
 • Type uitvoering gevelmetselwerk (Eco-brick, dunne voegen…)
 • Verplaatsing onder belasting
 • Materiaal: de keuze hiervoor hangt af van de blootstellingsklasse. Wij raden aan om altijd voor roestvrij staal te kiezen.

Spouwhaken moeten voldoende stevig zijn om:

 • Horizontale kracht van buitenspouwblad naar binnenspouwblad over te dragen
 • Stabiliteit van het buitenspouwblad te verzekeren
 • De onafhankelijke beweging van het buitenspouwblad tegenover het binnenspouwblad voldoende toe te laten
   

Aantal spouwankers per m² metselwerk

Dit vindt u terug in de STS 22 of kunt u eenvoudig afleiden uit de waarde voor de windbelasting en de rekenwaarde voor d-treksterkte en de druksweerstand van het spouwanker (NBN EN 845-1, de Eurocode en zijn nationale bijlage).

Een spouwhaak kan niet enkel zijn nut hebben in de constructie van de spouwmuur maar kan ook bijdragen tot een verhoogd akoestisch comfort. Hiervoor ontwikkelde Wienerberger de akoestisch isolerende spouwhaak SonicPin.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.