Home Thermal Heat Loss

Thermische isolatie en inertie

Al honderden jaren worden keramische bakstenen gelauwerd omwille van hun thermische prestaties, zowel qua isolatie als het beperken van temperatuurschommelingen (inertie).

Keramische binnenmuurstenen leveren knappe thermische prestaties. Dat komt door hun keramische massa en perforatiebeeld, die een goede thermische weerstand bieden. Daarnaast zijn Porotherm snelbouwstenen ook voldoende zwaar, zodat temperatuurschommelingen getemperd worden (thermische inertie).

Thermische isolatie (lambdawaarde)

Een eigenschap die keramische binnenmuurstenen zo uniek maakt: de combinatie van een licht en goed isolerend bouwmateriaal met stevigheid en draagkracht. Bij veel bouwmaterialen is die combinatie niet evident.

 

Keramische binnenmuurstenen:

  • Blokdruksterkte: 10 tot 25 N/mm2
  • Warmtegeleidingscoëfficiënt (lambdawaarde): 0,26 tot 0,35 W/mK

 

Een overzicht van de Wienerberger binnenmuurstenen en hun lambdawaarden

 
 
 
 
Type binnenmuursteen
 

PLS 500 10 N
PLS 500 15 N
PLS Newton 25N
Thermobrick 10 N
Thermobrick 15 N
Thermobrick Rendement+ 10 N
Thermobrick Rendement+ 15 N

Powerbrick 20 N
Powerbrick 25 N

λUi
 

0,26 W/mK

0,35 W/mK

Thermische inertie (temperatuurschommelingen)

De ideale gevoelstemperatuur in uw huis is een combinatie van de temperatuur van de lucht en deze van de binnenmuren. De ideale wandtemperatuur situeert zich het best rond de temperatuur van de lucht in de woning. Hoe warmer de binnenmuur aanvoelt, hoe minder er moet gestookt worden om een aangename gevoelstemperatuur te bekomen.

Een uniek pluspunt aan keramische binnenmuren is het vasthouden van warmte. Keramische binnenmuurstenen slaan de warmte in de ruimtes van uw huis op en laten ze nadien heel langzaam los. Hierdoor koelt uw huis ‘s nachts niet helemaal af, bespaart u energie en is het ‘s morgens sneller weer gezellig warm.

 

De troef van keramische binnenmuurstenen: kleimassa

Keramische bakstenen zijn dicht qua massa, zonder dat ze daardoor zwaar worden om mee te werken. Die dichtheid qua massa is net wat keramische bakstenen goed laat presteren op vlak van thermische inertie.

  • Winter: keramische binnenmuurstenen nemen snel warmte op van de verwarming en laat die traag weer los als de verwarming uitstaat.
  • Zomer: omgekeerde effect als in de winter, de keramische bakstenen houden de warmte langer buiten.
Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.