Verlijmen met rolbak
Plaatsen van PLS binnenmuurstenen

VIDEO - Verwerkingstips Porotherm Lijm-Systeem

Het Porotherm Lijm-Systeem is een vooruitstrevende bouwtechniek voor het snel en efficiënt optrekken van binnenmuren. De stenen die hiervoor gebruikt worden, zijn de vlakgeslepen Porotherm binnenmuurstenen met tand-en-groef-structuur. Dit handige stappenplan legt u in korte video’s uit hoe u snelbouwstenen verwerkt met het Porotherm Lijm-Systeem.

De Porotherm snelbouwstenen worden horizontaal op elkaar gelijmd, waarbij de traditionele mortel wordt vervangen door een lijmmortel, aangebracht met een speciale rolbak.

De voegdikte bedraagt ongeveer 1 mm.

Verlijmen verschilt dus grondig van traditioneel metselwerk. Niet alle gewoontes en gebruiken van klassiek metselwerk kunnen zomaar overgenomen worden.

 

Checklist: wat hebt u nodig?

 • Porotherm binnenmuurstenen: PLS 500 
 • Lijmmortel
 • Rolbak
 • Propere emmer
 • Water
 • Bijkomende bouwmaterialen, zoals een watergekoelde tafelzaag, alligatorzaag, metselkoorden, profielen ...

 

Stappenplan

1. Voorbereiding

Start met het plaatsen van de profielen en zorg ervoor dat deze volledig waterpas staan. Span vervolgens het metserskoord voor de eerste laag en plaats de klimlaag Porotherm binnenmuurstenen met traditionele mortel. Controleer voor alle zekerheid nog eens in alle richtingen of de bakstenen waterpas staan. De volgende lagen worden dan geplaatst met lijmmortel uit de rolbak.

2. Waterkering plaatsen

Borstel de eerste laag binnenmuurstenen goed af. Span een metserskoord voor de volgende laag op halve steenhoogte en breng de lijm aan. Plaats vervolgens de waterkering. Voor de tweede laag binnenmuurstenen brengt u de lijm, na het afborstelen van de binnenmuurstenen, aan op de onderkant van de snelbouwstenen en plaatst deze vervolgens op de waterkering.

3. Opgaand metselwerk

Voor het opgaand metselwerk herhaalt u de stappen als bij stap 2. Met andere woorden:

 1. Metserskoord op halve hoogte van de volgende laag plaatsen
 2. Vorige laag geplaatste binnenmuurstenen afborstelen
 3. Lijm aanbrengen met behulp van de rolbak
 4. Tip: breng de lijm aan over een lengte van maximum 3 meter (= 6 binnenmuurstenen); zo heeft de lijm nog voldoende hechtsterkte
 5. Plaats de binnenmuurstenen op het aangebrachte lijmbed

4. Lijmmortel aanmaken

Maak de lijm altijd aan in een propere emmer. Volg de instructies op de verpakking om de verhouding te weten tussen lijm en water. Meng het geheel op hoge snelheid met een lijmgarde. Laat deze na het mengen twee minuten rusten en meng de lijm daarna nog even kort door. Hierna is de lijm klaar voor gebruik.

5. Hoe de rolbak werkt

Stel eerst de regelschuif van de rolbak in. Spuit de bak in met ontkistingsolie. Let op dat u geen olie aanbrengt op de rol zelf. Roer de lijmmortel in de mortelkuip en vul vervolgens de rolbak en breng de lijmmortel met een achterwaartse trekbeweging aan. De hellingsgraad van de rolbak bepaalt hierbij de dosering.

Tip: plaats tijdens het plaatsen van de binnenmuurstenen de rolbak steeds op een muur of een PLS blok, zo vermijdt u dat de lijmrol vuil wordt. Maak op het einde van de dag alle onderdelen van rolbak afzonderlijk schoon met water.

6. Tips & tricks

We voegen nog een aantal tips & tricks toe, bijvoorbeeld hoe u best de palletten met binnenmuurstenen plaatst en de binnenmuurstenen afneemt voor een optimaal rendement.  

7. Stenen verzagen

Verzaag de Porotherm binnenmuurstenen met een alligatorzaag of een watergekoelde tafelzaag.  

8. Lintelen plaatsen

Verzaag de passtukken en plaats ze op de normale manier. Plaats zowel de lintelen als de binnenmuurstenen op de lintelen vervolgens in een mortelbed. De overige binnenmuurstenen worden terug op de normale manier geplaatst.  

 

 

9. Muur afwerken

Verwijder de eventuele lijmresten met een steekmes na ongeveer 1 uur. Maak desnoods kleine openingen dicht met mortel.  

10. Pluggen bevestigen

Boren moet met de juiste diameter en steeds zonder klopfunctie te gebeuren. Breng de plug in en bevestig een spouwanker met behulp van een hamer en buisje.

Volledige instructievideo

Wilt u alle stappen na elkaar bekijken? Dan kunt u hier de volledige instructievideo volgen voor het verwerken van binnenmuurstenen met het Porotherm Lijm-Systeem.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.