Bepleisteren

Waarom keramische binnenmuurstenen bepleisteren

Uw binnenmuur bepleisteren zorgt niet alleen voor een esthetische afwerking maar dient ook als een luchtdichte afwerking van de wand. Daarnaast is het ook gewoon makkelijker om de muur nadien te verven of te behangen.

De 4 belangrijkste voordelen van binnenmuren bepleisteren

 • Luchtdichte afwerking van de wand (thermische isolatie)
 • Verbetering van de akoestische isolatie
 • Verhoogde brandweerstand
 • Wegwerken van oneffenheden om makkelijker te verven of behangen
   

Tips voor het bepleisteren van uw binnenmuur

Voorzie het metselwerk altijd van de nodige vochtwerende schermen, zoals aan de muurbasis. Bij afwezigheid of gebrekkige plaatsing van de waterkeringen kan het metselwerk vocht opnemen. Dit kan het pleisterwerk beschadigen.

Laat de gemetselde muur even rusten om zeker te zijn dat er geen uitbloeiingen zijn. Verschijnen ze toch? Dan moet u de uitbloeiingen eerst verwijderen voor u start met het bepleisteren van de binnenmuur.
 

Moet u de keramische binnenmuur gronderen voor het pleisteren?

Gronderen is het behandelen van binnenmuren die te veel vocht opnemen. Door dat vocht zou pleisterwerk zich minder hechten op de snelbouwstenen.

Er zijn diverse factoren die bepalen of u de binnenmuur moet gronderen:

 • Het soort pleister
 • De manier waarop u de pleister aanbrengt: 1 of 2 lagen en manueel of machinaal
 • Bouwvocht op de werf, dat invloed heeft op het zuigende vermogen van bakstenen
 • Het seizoen: in de winter zal het metselwerk minder goed uitdrogen
 • Combinatie met andere materialen: beton balken, kolommen… (grondering wordt ook gebruikt om een gelijkmatige zuigkracht te bekomen tussen verschillende materialen).

Bij twijfel vraagt u best raad aan de firma die de pleisterwerken uitvoert of aan een specialist, als u de werken zelf doet.

Let tenslotte nog op dat de muur voldoende uitgedroogd is vooraleer te starten met het pleisteren. Het maximum toelaatbare vochtgehalte van de muur is echter moeilijk te bepalen. Ook het WTCB geeft hierover geen uitsluitsel. De firma die de pleisterwerken uitvoert, heeft daarin de meeste ervaring.

Het toepassen van de grondering op te natte stenen zal geen resultaat opleveren. Bij te natte muren kan de grondering ook loskomen door het vochtgehalte.

Wienerberger kan u bijgevolg geen eenduidig advies geven dat geldt voor alle pleistersoorten en op alle soorten werven. Het al dan niet aanbrengen van een hechtingslaag is werfgebonden en moet geval per geval beoordeeld worden door de architect of de aannemer.

 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.