Voordelen van helend dak

Voordelen van een keramisch hellend dak

U twijfelt tussen een plat of een hellend dak? Een aantal overtuigende redenen om voor een hellend dak met keramische dakpannen te kiezen.

 

Esthetische voordelen van een keramisch hellend dak

Over smaken valt niet te discussiëren en dat is niet nodig. Wat wel een feit is: met een hellend dak hebt u veel meer mogelijkheden dan met een plat dak. Uw architect kan kiezen uit een hele reeks types van hellende daken:

  • Zadeldak
  • Lessenaarsdak
  • Vlinderdak
  • Noordbomen- of piramidedak
  • Mansardedak
  • Boogdak
  • Zaagtand- of scheddak

10 praktische troeven van een hellend dak

1 - Weinig onderhoud

Een keramisch hellend dak vergt bijzonder weinig onderhoud. Bovendien zijn er binnen het Koramic aanbod een aantal keramische dakpannen te verkrijgen met een extra oppervlaktebehandeling die de nood aan onderhoud nog vermindert.

2 - Geen risico’s op waterschade

Door de vorm van een hellend dak wordt het regenwater sneller afgevoerd en sneeuw zakt sneller van het dak. Dus overbelasting bij normale sneeuwval is alvast uitgesloten.

3 - Maximaal hergebruik van regenwater

 Plaats een regenton of laat een regenwaterput installeren en u kunt tot 95% van het regenwater opvangen en hergebruiken. U spaart op die manier de natuur en u spaart geld.

4 - Bescherming tegen oververhitting

Een hellend keramisch dak kunt u tot voorbij de gevel laten doorlopen. Zo creëert u een dakoversteek die in de zomer als een passieve zonwering dient terwijl het in de winter (door de lagere stand van de zon) toch de welgekomen zonnestralen in de woning binnenlaat.

5 - Ideale drager voor zonnepanelen

De ideale helling voor zonnepanelen is 35°. Ook al verschilt uw dakhelling een aantal graden hiervan, blijft een hellend dak ideaal om zonnepanelen op te installeren. Bovendien hebben diverse collecties ook een keramisch hulpstuk voor de doorvoer van de nodige kabels of bevestigingshaken bij de installatie van zonnepanelen op het dak.

6 - Hellende daken zijn compact

Een cirkel is de optimale vorm om zoveel mogelijk van een ruimte te gebruiken. Teken binnen die cirkel een vierkant met daarop een driehoek en u ziet dat u extra ruimte wint met een hellend dak ten opzichte van een plat dak.

7 - Kan perfect luchtdicht gemaakt worden

De vereisten qua isolatie worden alsmaar strenger. Een hellend dak beantwoordt perfect aan steeds hoger wordende vereisten. Het kan op een eenvoudige manier perfect luchtdicht gemaakt worden om zo warmteverliezen te voorkomen.

8 - Flexibiliteit

De ruimte onder een hellend dak is ruimte die u extra hebt ten opzichte van een woning met een plat dak. Die extra ruimte kunt u vrij invullen als zolder, speelkamer, extra slaapkamer…

9 - Blijvend mooi

Keramische dakpannen zijn kleurvast onder invloed van zon en UV-licht dankzij hun kleur die op natuurlijke wijze verkregen wordt door hun bakproces of door het engobe- of glazuurproces. Hierbij wordt een fijne, gekleurde deklaag vastgebakken in de klei. Dit levert een esthetisch veel duurzamer resultaat op dan een gecoate afwerking.

10 - Een circulaire oplossing

Het hellend dak heeft als voordeel dat alles eenvoudig kan gedemonteerd worden en hergebruikt worden. Het duurzaam karakter van keramische dakpannen slaat niet enkel op hun lange levensduur, maar ook op hun ecologisch paspoort. De kleidakpannen kunnen na sloop eventueel als product worden hergebruikt of op het einde van hun levensloop opnieuw als grondstof worden ingezet voor de productie van even hoogwaardige producten.

Een keramisch hellend dak is duurzaam

Koramic kleidakpannen worden lokaal geproduceerd, wat de transportkosten en de bijhorende milieuvervuiling aanzienlijk naar beneden drukt.

Daar stopt het niet. Belangrijker dan het milieuvriendelijke productieproces is de levensduur van keramische dakpannen. Er werden al verschillende onderzoeken naar gevoerd en het resultaat is: keramische dakpannen gaan makkelijk tot 150 jaar mee!

Weetje: 21% van de hellende keramische daken van voor het jaar 1900 hebben nog altijd hun originele dakbedekking van kleidakpannen.

 

Betaalbaarheid van een hellend keramisch dak

Het gerenommeerde energieconsultancybureau 3E vergeleek de kost van een hellend keramisch dak met de alternatieven. Hun conclusie over de initiële investeringskost: tot een hellingsgraad van 36° komt een hellend keramisch dak voordeliger uit.

Maar op langere termijn merken we dat de maximum hellingsgraad blijft stijgen om van een hellend keramisch dak een interessante investering te maken:

  • Initiële investeringskost voordelig bij een hellingsgraad tot 36°
  • Na 30 jaar voordelig bij een hellingsgraad tot 40°
  • Na 60 jaar voordelig bij een hellingsgraad tot 45°
Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.