Stormpan 44 ventilatiepan

Waarom en hoe een dak ventileren?

Het ventileren van een keramisch dak is vooral belangrijk om vochtophoping te vermijden, én om de 30 jaar garantie te verkrijgen.

Waarom het dak ventileren?

Er zijn 3 mogelijke oorzaken van vocht in uw dak:

 •  Condensatie tussen de dakpannen en het onderdak
 •  Hevige regeninslag of stuifsneeuw in combinatie met wind
 • Vocht dat er al was van tijdens de werken

Als u geen ventilatie voorziet, blijft dat vocht zich ophopen en dat kan allerlei nare gevolgen hebben. Zeker bij vriestemperaturen kan er ernstige schade ontstaan. Daarom is dakventilatie één van de voorwaarden om van onze 30 jaar garantie op vorstschade te kunnen genieten.

Ventilatie van de spouw tussen dakbedekking en onderdak leidt eveneens tot het sneller uitdrogen van de dakbedekking, wat algenvorming vertraagt.

 

30 jaar garantie op vorstschade

We zijn uniek in de bouwsector met onze 30 jaar garantie op vorstbestandheid. In tegenstelling tot andere fabrikanten zorgen wij niet enkel voor de nieuwe keramische dakpannen, maar we betalen ook de kost om de dakpannen te plaatsen.

De voorwaarden voor 30 jaar garantie:

 • Het onderdak moet correct geplaatst zijn.
 • De dakpannen moeten geplaatst worden op een dubbele lattenstructuur van panlatten en tengellatten.
 • De tengellatten moeten een minimale dikte van 15 mm hebben.
 • Er moet voldoende luchtinlaat zijn, hetzij door een continue inlaatopening van 15 mm ter hoogte van de goot, hetzij door gebruik van een ventilerende onderlat, hetzij door plaatsing van voldoende ventilatiepannen.
 • Er moet voldoende luchtuitlaat zijn, dit kan op 3 mogelijke manieren:
 1. ofwel door gebruik van droge, ventilerende Koramic ondervorsten
 2. of door gebruik van voldoende ventilatiepannen (in geval van ingemortelde vorsten), we verwijzen hiervoor naar onze brochure over de plaatsingsvoorschriften (p14).
 3. of door een continue uitlaatopening van 15 mm (in geval van gevelbekleding)

Wettelijk bepaalde normen

Buitenlandse normen, zoals BS5534, DIN4108 en DTU 40.21 leggen ventilatie op. Door het niet bestaan van een normatief kader in België omtrent ventilatie, geeft Koramic richtlijnen. Aangezien de dakopbouw in Frankrijk het meest onze dakopbouw in België benadert, baseren wij ons vooral op de DTU 40.21 om deze richtlijnen op te maken.

 

Hoe een keramisch dak ventileren?

U kunt een aantal maatregelen treffen om een keramisch dak te ventileren en op die manier vochtophoping te vermijden.

Als we spreken over het ventileren van een keramisch dak, spreken we over ventilatie tussen de dakpannen en het onderdak en NIET van de onderliggende dakstructuur. Het is dan ook verboden om de ruimte tussen het onderdak en de isolatie te ventileren. Om dat te vermijden moet u de onderdaken afdichten ter hoogte van de nok en perfect aansluiten ter hoogte van de goot.

Er zijn een aantal mogelijkheden om het dak te ventileren.
 

Luchtinlaat ter hoogte van de goot

De luchtinlaat wordt het best gecreëerd door de tengellat met minimale dikte van 15 mm die doorloopt tot aan de goot. Deze luchtinlaat wordt afgewerkt met een aluminium vogelscherm om het indringen van vogels en ongedierte tegen te gaan.

Indien het door omstandigheden niet mogelijk is om de tengellatten te laten doorlopen tot aan de goot, bijvoorbeeld doordat de gootplank bovenop de spanten werd geplaatst in plaats van ertussen, adviseren wij het gebruik van de ventilerende onderlat.

Door het gebruik van deze ventilerende onderlat verzekert u de afvoer van eventueel infiltratiewater (stuifsneeuw, regeninslag bij zware regen/wind combinaties etc.) naar de goot en een correcte luchtinlaat, nodig voor het bekomen van de 30-jarige garantie van Koramic. Voor meer info betreffende afmetingen en plaatsing van het product verwijzen wij naar de pagina van de ventilerende onderlat onder technische hulpstukken.
 

Luchtuitlaat ter hoogte van de vorst

Ventilerende ondervorst

Oplossing A

Om een goede luchtuitlaat ter hoogte van de vorst te bekomen is het zeer belangrijk dat er een vlotte luchtdoorstroming mogelijk is onder de noklat. Om dit te verkrijgen, gebruikt u best de verstelbare nokruiter voor het plaatsen van de noklat.

In de praktijk zien we vaak dat de opbouw van de noklat gebeurt met restjes panlatten. Hierdoor is de luchtdoorstroming zeer beperkt en in sommige gevallen (wanneer er geen openingen gelaten worden) zelfs onbestaand. Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van de verstelbare nokruiter omdat zo een homogene ventilatie over de volledige dakbreedte wordt bekomen. Voor specifieke informatie verwijzen wij graag naar de Technische hulpstukken.

Voor het ventileren ter hoogte van de vorst hebben we 4 verschillende types in het gamma:

Voor het plaatsen van vorsten met sluitingen:

Voor het droog plaatsen van vorsten zonder sluitingen:

Ventilatiepannen

Oplossing B

Ventilatiepannen worden geplaatst in de tweede rij onder de vorst bij daken waarbij de vorsten ingemorteld zijn of extra in het midden van het dakvlak bij zeer lange dakvlakken (lengte > 10 m). Het aantal ventilatiepannen is afhankelijk van de dakhelling, de lengte van het dakvlak en het type dakpan dat u gebruikt.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.