Crisis, trouble, problems concept. Businessman walks in the storm with copy space

Zo voorkom je stormschade aan je dak

De laatste weken kregen we al enkele keren een storm op ons dak, en het lijkt er inderdaad op dat we steeds meer te maken krijgen met steeds krachtigere stormen. Die stormen richten vaak heel wat schade aan, ook aan uw dak. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen. 

Bestaand dak

Heeft u reeds een woning met een hellend dak? Kijk dan zeker regelmatig eens de staat van uw dak na.

Nakijken

Ga na of er geen pannen los liggen, en zorg ervoor dat eventuele losliggende pannen goed worden vastgemaakt. Vervang ontbrekende of gebroken dakpannen ook zo snel mogelijk; zo kan de wind niet onder het dak binnenwaaien en nog meer dakpannen losrukken. Het kan dus altijd handig zijn om wat extra dakpannen op voorraad te hebben.

Staan er grote bomen dicht bij uw huis? Ook die kunnen schade veroorzaken aan uw dak. Vermijd dat grote takken afbreken en op uw dak belanden. Snoei de bomen, en verwijder dode takken.

 

Nieuw dak

Bent u van plan om te bouwen of te renoveren, en kiest u daarbij voor een hellend dak? Goede keuze, maar hou daarbij zeker onderstaande tips in het achterhoofd.  

Correcte verankering van dakpannen

Om er zeker van te zijn dat er geen dakpannen loskomen bij hevige wind, is het niet enkel belangrijk dat de dakpannen goed in elkaar liggen, maar dat ook de juiste hulpstukken worden gebruikt. Zorg er dus zeker voor dat uw dakpannen volgens de juiste voorschriften verankerd worden. Gebruik bij voorkeur de verankeringsmiddelen die specifiek zijn ontwikkeld voor het type dakpan van uw keuze.

Nu daken geïsoleerd worden, wordt de dakbedekking ook zwaarder belast onder invloed van windkrachten. Vandaar dat er in 2010 een nieuwe Europese norm tot stand is gekomen om de verankering te gaan berekenen, en dat in de TV 240 van het WTCB van 2011 ook meer aandacht wordt geschonken aan de verankering, alsook de methode van berekening.

Verankeringsmodule

Via de verankeringsmodule van Wienerberger kan u in een paar klikken berekenen hoeveel pannen in de verschillende zones dienen verankerd te worden. Belangrijk is wel dat alle gevelpannen en vorsten steeds één op één verankerd worden, en pannen één meter rondom dakdoorbrekingen en dakkapellen en pannen op de dakkapellen allemaal verankerd worden. De tool houdt ook rekening met specifieke zones van het dak die meer of minder blootgesteld zijn aan wind.

Ondanks het feit dat alles correct verankerd is, kan het toch nog zijn dat in extreme omstandigheden schade ontstaat.

Ventilatiepannen

Ook ventilatiepannen kunnen mogelijks voorkomen dat pannen van het dak waaien. Deze pannen worden zo'n 1 meter onder de nok geplaatst, waar de windbelasting het hoogst is. Ventilatiepannen zorgen ervoor dat de overdruk onder de dakpannen wordt opgeheven. De zuigkracht van de wind is nog steeds hetzelfde, maar er wordt niet meer van boven én van onderen druk uitgeoefend op de pan, waardoor de wind de dakpan dus niet van het dak kan zuigen. Eén ventilatiepan per 1,5 meter is voldoende om voor druknivellering te zorgen.

 

Start uw berekening van de verankering

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.