Studenten aan de slag

Wienerberger wordt even een academie

September 2017 - Studenten architectuur zetten baksteen naar hun hand. Wienerberger verwelkomde een 100-tal studenten uit het derde jaar bachelor architectuur van de Universiteit Antwerpen. In het kader van de studio Architectuur en Constructie dompelden de ontwerpers in spe zich bij ons drie dagen lang onder in het onuitputtelijke thema ‘baksteen’.

Workshop for students "Architecture" to experiment with creative brick bonds
Workshop voor studenten Architectuur om te experimenteren met creatieve gevelverbanden

Twee dagen waren gereserveerd voor informatieve en praktische ateliers in de Wienerberger showroom te Londerzeel. Daar verwierven zij meer inzicht in de ruime variatie aan technische en esthetische verwerkingsmogelijkheden, voegen en metselwerkverbanden. Daarna kregen zij de gelegenheid om, binnen een welomlijnde opdracht, zelf experimenteel onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om bakstenen te stapelen.

Als opgave moesten de studenten met een pakket bakstenen een stabiele wand van 1m40 tot 1m60 stapelen, waarin minstens een doorzicht zat. Daarbij moesten ze streven naar een zo geslaagd mogelijke mix van patronen, transparantie en schaduwvorming. De workshop resulteerde in een amalgaam aan creatieve hoogstandjes die de expressieve mogelijkheden van baksteen perfect illustreren.

De derde dag brachten de toekomstige ontwerpers een bezoek aan onze productiefaciliteit in Maaseik, waar bakstenen nog op de traditionele manier worden vervaardigd in een ringoven. Ook de site in Lanaken werd bezocht. Zo werd het contrast tussen ambachtelijke en hedendaagse productie levendig voelbaar.

Daarmee heeft de studio Architectuur en Constructie haar eerste week achter de rug. Een uiterst boeiende week, waarin de studenten ontdekten dat baksteen een heel eigen plaats bekleedt op het snijpunt van techniek, materiaal, esthetica en beleving.

Baksteen verrijkt het architectuurregister met een polyfonie aan stemmen: als constructief element, als bekleding van constructies, als drager van betekenis. Kortom, als bouwmateriaal dat constructie en ornament in zich verenigt en daarmee al eeuwenlang een unieke plek inneemt in de architectuur.

 

Ook leren van de expertise van Wienerberger?

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.