reference photo new construction single family in Sint-Gillis-Waas
reference photo new construction 3 single family homes in Boezinge
Reference photo new construction single family in Meulebeke
Reference photo new construction single family in Bellem

7 tips bij het kiezen van uw gevelsteen

Gaat u bouwen of verbouwen? Met deze tips kiest u in enkele stappen niet alleen de gevelsteen die het beste bij u past, maar ook alles wat erbij hoort. Maak kennis met de belangrijkste vormen, kleuren, formaten, voegen en metselverbanden. En ontdek hoe u zowel online als op het terrein je keuze verder kunt verfijnen.

1. Laat uw persoonlijke stijl primeren

Welke soorten gevelstenen zijn er?

Een gevelsteen bepaalt voor jaren het uitzicht van uw gevel. Dus kiest u best meteen dé ideale steen: wordt het een handvormsteen of een strengperssteen? De handvormsteen is rustiek van aard, een beetje oneffen en ongelijk bezand. De strengperssteen is meer afgewerkt en heeft strakkere lijnen. De vormbaksteen is dan weer een regelmatig gevormde en afgelijnde steen, met een minuscule of zelfs geen nerf.

Ontdek de verschillende soorten gevelstenen.

2. Kies een geschikt formaat

Welke baksteenformaten bestaan er?

Nog een knoop om door te hakken: het formaat van uw gevelsteen. In België is het waalformaat (WF) één van de meest voorkomende formaten. Maar er zijn behoorlijk wat andere opties. Belangrijk om weten: hoe kleiner de steen, hoe meer de voeg aan belang wint.

Ontdek de verschillende baksteenformaten.

3. Denk na over de ideale voeg

Welke soorten voegen zijn er?

De voeg bepaalt het uitzicht van de muur in grote mate mee. Een trend is trouwens 'toon op toon’: steen en voeg krijgen dezelfde kleur. Wat u ook kiest, vraag uw aannemer eerst een klein stukje te voegen. Eenmaal de voeg droog is, krijgt u een precies idee van het resultaat. Of zijn ultradunne voegen meer uw stijl? Dan kunt u gaan voor verlijmen of dunmetselen, ideaal voor een expressieve gevel.

Ontdek de soorten voegen en hun effect op de gevel.

4. Wees creatief met het metselverband

Welke soorten metselverbanden zijn er?

Een metselverband is de manier waarop de gevelstenen gestapeld zijn, met een bepaald motief als gevolg. Het opent voor de architect of bouwheer opnieuw een uitgebreid palet aan creatieve mogelijkheden om een unieke gevel te ontwikkelen. Bepaalde verbanden trekken namelijk markante lijnen in het metselwerk, waardoor bepaalde optische effecten te verkrijgen zijn.

De keuze van het metselverband hangt onder meer af van de beksteen en de dikte van de muur. Niet elk verband kan in elke situatie gebruikt worden.

Ontdek de verschillende soorten metselverbanden.

5. Ga resoluut voor kwaliteit en duurzaamheid

Keramiek is een investering in een duurzame gevel.

Esthetiek is één ding, maar kwaliteit en duurzaamheid spelen ook een rol. Doe op dat vlak géén toegevingen en kies voor gevelstenen, want zij bieden u de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dat is uw gevel toch waard?

6. Combineer met andere ruwbouwproducten

Zoek de ideale combinatie met onze Combinators

Ook een gevel wil zich goed in zijn (ge)vel voelen: de juiste kleur draagt daar alvast toe bij! Moeilijk om te kiezen? Laat u bijstaan door uw architect of onze showroomadviseur. Die zullen u vertellen met welke elementen urekening moet houden.

De idealecombinatie uitzoeken? Kinderspel met de Combinators, speciale displays in de showrooms van Wienerberger. U stemt er eenvoudig alle ruwbouwelementen (gevelstenen en dakpannen) op elkaar mee af. U kunt er zelfs ruwbouwproducten van andere bouwproducenten aan toevoegen, zoals raamprofielen en voegmortels. Zo krijgt u meteen een realistische totaalindruk.

Kom langs in een van onze showrooms.

7. Gebruik de visualisatietool

Een levensechte visualisatie van uw gevel, dak of verharding

Benieuwd hoe uw gevel, dak of verharding er zou uitzien? Met onze visualisatietool kunt u uw gekozen gevel-, kleiklinker- en daktexturen op verschillende modelwoningen visualiseren. U kunt eindeloos combinaties uitproberen tot het resultaat volledig aan uw wensen voldoet

Renovated showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve Terca oplossingen voor een stijlvolle gevelbekleding. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.