Infrastructuur project in Deinze met Arte Paars
Klinkers

Hoe krijgt een kleiklinker zijn kleur?

Als u ziet hoeveel verschillende kleurmogelijkheden er zijn voor keramische klinkers, zou u misschien durven denken dat we daar kleurstoffen voor gebruiken. Maar dat is niet het geval. De kleuren zijn het pure resultaat van een combinatie van factoren. We nemen u even mee naar de kleurrijke wereld van kleiklinkers.

Kleiklinkers verkleuren nooit

In tegenstelling tot betontegels, gebruiken we voor kleiklinkers geen kleurpigmenten. Het grootste voordeel daarvan: keramische klinkers verkleuren nooit. Zelfs niet na tientallen jaren direct zonlicht. Er kan enkel wat verwering optreden (verouderd uitzicht).
 

Een combinatie van een aantal factoren

De 4 belangrijkste factoren die de kleur van kleiklinkers beïnvloeden:

  • Kleimengsel
  • Bezanding
  • Bakproces
  • Nabehandeling

De kleuren van kleiklinkers reiken van grijstinten naar blauw, bruin, geel, rood … Dankzij het natuurlijke bakproces en het ontbreken van kleurpigmenten kunnen er kleurnuances ontstaan, ook bij egale kleuren. Daardoor komt het geheel van uw bouwwerk tot leven. Let wel dat u daarom ook best kleiklinkers van verschillende palletten door elkaar mengt om de nuances zo subtiel mogelijk te houden.

Tip: kies keramische klinkers altijd op basis van stalen. De foto’s op verpakkingen kunnen een vertekend beeld geven. Stalen kunt u komen halen in de Wienerberger showrooms.
 

Tips bij het ontwerp van uw project

Op zich speelt de kleur van uw kleiklinkers geen rol bij het uiteindelijke ontwerp of de uitvoering van uw project. Maar u kunt wel rekening houden met een aantal zaken:

  • Bij donkerdere kleuren is er een groter risico op uitbloeiingen. Dus: combineert u kleiklinkers met cementgebonden materialen, dan kunt u daar best wat extra aandacht aan besteden.
  • Lichtere kleuren zijn dan weer iets meer vatbaar voor vervuiling, zowel tijdens het plaatsen als de jaren erna. Ook iets om over na te denken, als u liever minder tijd in onderhoud steekt.
  • Gebruik maken van contrasterende kleuren maakt het mogelijk om bijvoorbeeld zones af te bakenen. Op straat kunnen dit parkeerplaatsen zijn, maar misschien wilt u op uw terras een stukje accentueren?
Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.