Compacte zorgwoningen

“Grenzen tussen publiek en collectief vervagen”

Het centrale bouwblok met compacte zorgwoningen op de Tupperware-site is 15 graden gedraaid ten opzichte van de geplande bebouwingen errond, een geschenk als het ware voor de architecten. Het volgt hiermee de richting van de historische sheddakstructuur en onderscheidt zich zo bijna automatisch als het hart van de site.

Het bouwblok werd opgeknipt in vier delen: drie gebouwen en het karkas van de vroegere gebogen sheds. De ruimte tussen de woongebouwen opent de tuin naar de publieke ruimte. En de ranke structuur van de sheds opent de tuin richting Dender.

Mede door de publiek toegankelijke tuin vervagen hier de grenzen tussen publiek en collectief. De dienstverlening is niet één-op-één vastgeklonken aan de zorgwoningen, maar is verweven in de site. Verschillende sociale groepen die verschillende soorten en gradaties van zorg nodig hebben of verlangen, kunnen op die manier samenleven. De zorg is niet geïsoleerd, maar ingebed en gedeeld.

De metselwerkgevels bestaan uit een eenvoudige stapeling van vierkante bakstenen en dorpels in een rationeel patroon van raamopeningen dat aansluit op de ruimtes binnen.

Spel van licht en schaduw

De architecten kozen voor de Terca Elignia Arctica Wit gevelsteen die contrasteert met de rode baksteenarchitectuur uit de omgeving. Dit versterkt de visuele impact van het verdraaide centrale bouwblok op de site. Door de toepassing van een schijnvoeg ontstaat een schijnbaar eenvoudige stapeling van vierkante bakstenen in de gevel, die een doorgedreven detaillering met verdiepte metselwerkzones toelaat. De nuance tussen de witte stenen versterkt het spel van licht en schaduw: de gebouwen zien er op elk moment van de dag anders uit.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Product

 

Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten, Gilles Vanneste en Josephine Van Haverbeke, i.s.m. Matexi en Revive

Aalst

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.