Hoogvelden in Reet

30 sociale huurwoningen en buitenschoolse kinderopvang

De verkaveling Hoogvelden in Reet, een deelgemeente van Rumst, had heel wat voeten in de aarde, vermits de eerste premature ideeën ruim 20 jaar geleden al op tafel lagen. Maar nu het resultaat er is en mag gezien worden, is die moeilijke geboorte compleet vergeten. Dat is mee te danken aan de opvallende mantel van kleipannen, waarmee de 30 sociale huurwoningen op de site bekleed zijn.

Sociaal hoogstandje

De site Hoogvelden leunt aan tegen de dorpskern van Reet en is een mooi voorbeeld van inbreiding. Alle mogelijke basisfuncties bevinden zich op wandelafstand: openbaar vervoer, scholen, winkels, banken, sport, horeca, gemeentehuis. De verkaveling omvat in feite drie aparte projecten. De intercommunale IGEAN ontwikkelde twaalf kavels voor particuliere woningbouw. Het OCMW van Rumst nam 24 seniorenwoningen voor zijn rekening. De SHM Goed Wonen.Rupelstreek ten slotte verrijkte de site met 30 sociale huurwoningen en een samen met de gemeente geconcipieerde buitenschoolse kinderopvang. Daarmee vormt het project een interessante mix: van jong en oud, van eigenaars en huurders, van sociaal en privaat wonen. Voor een aangename leefomgeving zorgen het woonerf, de trage wegen die het terrein doorwaadbaar maken, de beperkte toegangsweg voor auto’s en de aanwezigheid van een speelplein en kinderopvang. Om het plaatje compleet te maken, beschikt de site over een fikse portie groen en wordt het regenwater optimaal hergebruikt.

 

Op de korrel genomen

Voor de sociale huurwoningen werd een wedstrijd uitgeschreven, waar Comodo Architecten als laureaat uit kwam. De jury, samengesteld uit professionals, mensen van de huisvestingmaatschappij en vertegenwoordigers van de gemeente, had een duidelijke voorkeur voor het sprekende ontwerp van het Leuvense bureau. Frank Maeremans, directeur van Goed Wonen.Rupelstreek: “Doorslaggevend was de manier waarop de ontwerpers het programma hadden vertaald in een kleinschalig ogend geheel van vier gebouwen. Bovendien worden die elk nog eens in twee gedeeld door een verticale circulatie, zodat je visueel eigenlijk acht uit de kluiten gewassen woningen krijgt. Ook het aparte gevelmateriaal viel bij de jury in de smaak.”

Die materiaalkeuze kwam tot stand vanuit een duidelijke ontwerpvisie, vult ir.-arch. Leen Bosmans van Comodo Architecten aan. “We wilden de kleinschalige korrel een eigen identiteit geven binnen het geheel. De volumes mochten zich duidelijk affirmeren. Vandaar de keuze voor één afwerkingsmateriaal voor zowel dak als gevels, de Koramic Tegelpan 301 in een combinatie van drie tinten. Die afwerking boetseert de volumes tot monolieten en doet ze sterker uit de verf komen.”

Juiste detaillering

De Koramic Tegelpan 301 is verwerkt in een mix van 50% rustiek, 30% amarant en 20% natuurrood. Leen Bosmans: “Wij hadden een aantal kleuren doorgegeven aan de aannemer die enkele presentaties van mogelijke combinaties heeft samengesteld. Op basis daarvan is de uiteindelijke mengeling tot stand gekomen. Wij streefden naar een resultaat dat voldoende genuanceerd was maar toch niet al te hevige contrasten vertoonde.”

“De keuze voor tegelpannen als gevelmateriaal maakt dat je als ontwerper voldoende aandacht moet besteden aan de detaillering. Zo hebben we rond de ramen lichtjes uitstekende stalen kaders gemaakt in de kleur van het schrijnwerk, waartegen de pannen gewoon aansluiten. De plint is uitgevoerd in beton en de verticale circulatie die elk gebouw in twee deelt, hebben we een ander accent gegeven door middel van een witte buitenbeplating.”

Frank Maeremans: “De belangrijke details zoveel mogelijk op voorhand vastleggen, is zeker slim. Belangrijk vind ik verder dat de aannemer vertrouwd is met de plaatsing van kleipannen als gevelbekleding. Voor een openbare aanbesteding kan je dat het best mee in de voorwaarden opnemen om een mogelijke vertraging van de werken te voorkomen. Omdat zeker in huurwoningen niet iedereen even zorgzaam omgaat met het patrimonium, zal de gevelafwerking ook tegen een stootje moeten kunnen. Het voordeel is dat je een kleipan snel kunt vervangen bij een ongelukje. Die vlotte wegneembaarheid kwam ook van pas toen we kort na de realisatie plots met een waterprobleem werden geconfronteerd. Even wat pannen verwijderen en je kan nagaan wat de precieze oorzaak is.”

 

Liften gesupprimeerd

Voor de gebouwen bevinden er zich private parkeerplaatsen die de SHM Goed Wonen.Rupelstreek mee te huur aanbiedt. Daarnaast beschikt elke sociale huurwoning over een eigen tuin of terras. Op voorstel van de architecten hebben de appartementen op de hoogste bouwlaag een inkomdeur op het niveau lager. Frank Maeremans: “De huurders komen binnen in een kleine privéhal op niveau +1, vanwaar een trap naar het eigenlijke appartement voert. Dat stelde ons in staat om een lift te supprimeren. Liften vormen immers een belangrijke uitgavenpost die het al stringente keurslijf van de financiering nog strakker aansnoert. Anderzijds hebben we in drie van de dertig appartementen voorzieningen getroffen om ze aanpasbaar te maken aan een minder mobiele huurder, zoals voldoende brede deuren en grotere draaicirkels.”

De buitenschoolse kinderopvang kwam er op vraag van de deelgemeente Reet in een later stadium bij en vergt wel enig maatwerk wat eigendom en verdeling betreft. Frank Maeremans: “Wijzelf krijgen de grond voor 99 jaar in erfpacht van de gemeente in ruil voor een eenmalige canon. De gemeente is eigenaar van het gelijkvloers waarin de kinderopvang is ondergebracht, op de circulatieruimte voor de appartementen na. De buitenschoolse kinderopvang beschikt over een aparte ingang en nutsaansluitingen. Toch zal er nog een basisakte nodig zijn, met afspraken over de verdeling van mogelijke kosten op termijn, bv. voor het ruimen van de septische put of bepaalde onderhoudswerken. Dat wordt nog even puzzelen.”

Waarom Koramic Tegelpan 301 mix van Natuurrood, Amarant en Rustiek?

De Tegelpan 301 van Koramic kunt u gebruiken voor een brede waaier aan architectuurstijlen, van resoluut hedendaags tot traditioneel of rustiek. Bovendien leent de kleipan zich uitstekend voor speciale dak- en gevelaccenten zoals erkers, portieken en dakkapellen, voor boogdaken en voor een monolithische afwerking van dak en gevel in hetzelfde materiaal.

Informatie over het project

 
Architect

Bouwheer

Programma

Locatie

Producten

 

Comodo Architecten, Leuven

SHM Goed Wonen.Rupelstreek, Boom

30 sociale huurwoningen + buitenschoolse kinderopvang

Reet

"We wilden de kleinschalige korrel een eigen identiteit geven binnen het geheel. De volumes mochten zich duidelijk affirmeren. Vandaar de keuze voor één afwerkingsmateriaal voor zowel dak als gevels, de Koramic Tegelpan 301 in een combinatie van drie tinten. Die afwerking boetseert de volumes tot monolieten en doet ze sterker uit de verf komen."

Ir-arch. Leen Bosmans, Comodo Architecten

 

“Doorslaggevend was de manier waarop de ontwerpers het programma hadden vertaald in een kleinschalig ogend geheel van vier gebouwen. Bovendien worden die elk nog eens in twee gedeeld door een verticale circulatie, zodat je visueel eigenlijk acht uit de kluiten gewassen woningen krijgt. Ook het aparte gevelmateriaal viel bij de jury in de smaak.”

Frank Maeremans, directeur van Goed Wonen.Rupelstreek

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.