“Scharnier tussen onderwijs en buitenwereld”

Nieuwe stedelijke rol voor site in Kortrijk

Het Centrum voor Volwassenonderwijs MIRAS vormt de schakel tussen de stad, de Ringlaan en het nieuwe stadsdeel “Kortrijk Weide”. De architectuur wordt gekenmerkt door robuuste, balkvormige volumes die in elkaar zijn gescharnierd en zich telkens anders verhouden tegenover de context: een statige présence naar de ring, een aansluiting met de achterliggende woningen en vooral een grote openheid naar het voorliggend evenementenplein.

Begin 2017 opende cvo MIRAS (Centrum voor Volwassenenonderwijs) een nieuw schoolgebouw in Kortrijk, in opdracht van Scholen van Morgen. Het gebouw, ontworpen door SumProject, is een trekpleister in een nieuwe Kortrijkse stadswijk, en daar heeft de felrode baksteengevel met Terca Eco-brick Marono Rood en Extra & Marono Rood Lucia een bepalende rol in gespeeld.

In Kortrijk wordt een oude industriële spoorwegsite omgetoverd tot een bruisend nieuw stadsdeel, niet ver van het stadscentrum. Het nieuwe cvo is één van de speerpunten van deze stadsvernieuwing. Campus Kortrijk Weide voorziet verder ook in een fuifzaal, zwembad en evementenplein: het Nelson Mandelaplein, met ruimte voor 15.000 toeschouwers.

Eyecatcher

cvo MIRAS heeft vestigingen in meer dan 20 locaties in West-Vlaanderen, maar dat dit rode schoolgebouw van 5.299 m², 5 verdiepingen en 44 klassen een eyecatcher van formaat mocht worden, staat buiten kijf. Er zijn dan ook vier verschillende onderwijsinstellingen in één gebouw ondergebracht. Meer dan 5.000 cursisten volgen er les. Een enorm project, dat echter bijzonder efficiënt werd gerealiseerd.

 

Drie vleugels

Het opvallende karakter van cvo MIRAS is mede te danken aan drie gescharnierde vleugels. “Het zijn robuuste, balkvormige volumes, die resulteren in een driehoekige volumetrie”, zegt architect Paul Lievevrouw van SumProject. “De drie vleugels reageren elk op verschillende wijze op de omgeving. Blok A is gericht naar het open plein en de site van Kortrijk Weide en symboliseert zo een grote openheid naar het Nelson Mandeaplein. Blok B zoekt aansluiting met de omliggende huizen, en blok C biedt zicht op een entrepotgebouw en een statige présence naar de eveneens vlakbij liggende ring. Het gebouw vormt zo een scharnier tussen het onderwijs en de buitenwereld.”

 

Uitkraging

De hoofdingang is terug te vinden in de transparante sokkel en krijgt extra cachet met een opvallende uitkraging van tien meter. Dankzij de combinatie van die uitkraging met de glazen gevel op het gelijkvloers lijkt het gebouw te zweven over de site. De sokkel verbindt de cursistenruimte met de omgeving. Het openbare karakter van het plein krijgt zo weerklank in het schoolgebouw.

De grootste van de drie vleugels biedt plaats aan de meeste klassen. Dankzij de noord-zuid-oriëntatie wordt vermeden dat de lokalen tijdens warme dagen oververhitten. In de ‘oksel’ van de vleugels zijn het open leercentrum, een cursistenruimte en cafetaria met panoramisch dakterras terug te vinden.

 

Streekproduct

Niet alleen de vorm van het gebouw springt in het oog, ook de opvallende rode baksteengevel speelt een cruciale rol in het ontwerp. De baksteen is een typisch streekproduct en paste dus goed in dit project, maar het zijn vooral de rode kleuren die het nieuwe cvo MIRAS van een actieve uitstraling voorzien.

 

Spel van zon en schaduw

Dat verklaart de keuze voor de Marono Rood Lucia geribde baksteengevel van Wienerberger. Dit robuuste en toch verfijnde baksteentype, uitgevoerd in natuurlijk, warm rood, brengt het kloeke volume via het spel van zon en schaduw tot leven.

De Eco-brick Marono Rood Extra van Wienerberger zorgt voor het specifieke verband met terugspringende rijen. Terwijl de geribde uitvoering zich naar buiten richt, is de vlakke uitvoering naar Kortrijk Weide georiënteerd. Zo worden de verschillende oriëntaties van de vleugels op subtiele, maar doordachte wijze van elkaar gedifferentieerd.

 

Bijzondere présence

De rode gevel interageert bovendien met de grote glaspartijen en het aluminum buitenschrijnwerk. Het levendige rood, de bijzondere textuur van de steen en het unieke verband verlenen de school op die manier een bijzondere présence in het nieuwe Kortrijkse stadsbeeld, met een strakke verschijning en een speciale textuur.

Projectreportage uit BBM, Belgian Building Magazine

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
 
Producten
 

SumProject+SumResearch, Brussel 

Kortrijk

In opdracht van 'Scholen van Morgen'

Terca Marono Rood Extra & Marono Rood Lucia Eco-brick

  • "Vuurrood gebouw licht Kortrijkse Weide op."

Waarom Terca Eco-brick Marono Rood Extra & Marono Rood Lucia?

De rood geribde baksteengevel brengt, via het spel van zon en schaduw, het kloeke volume tot leven. Het specifiek verband met terugspringende rijen werd gerealiseerd in Eco-brick Marono Rood Extra. Het levendige rood, de bijzondere textuur van de steen en het unieke verband verlenen de school een bijzondere présence in het stadsbeeld.

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.