"Hedendaagse afspiegeling van een neorenaissance kasteel”

Oud kasteel krijgt twee nieuwbouwburen

Dit project omvatte de restauratie en herbestemming van het neorenaissance kasteel ‘het Hooghuys’ in Ekeren en de inplanting van twee nieuwbouwvolumes op dezelfde site. Binst Architects stond hierbij in voor het ontwerp, de vergunningen en de aanbesteding en het project werd verder opgevolgd door Architectenassociatie Angst & D’hoore.

In het leegstaande 19e-eeuwse kasteel zelf, dat zich midden op het domein bevindt, werden drie appartementen ondergebracht terwijl de half verzonken verdieping werd omgevormd tot gemeenschappelijke wellness- en fitnessruimte met ook een kleine wijnkelder.

Zowel aan de Kapelsesteenweg als aan de Prinshoeveweg werden vrijstaande nieuwbouwvolumes gerealiseerd die qua schaal en footprint aansluiten bij ‘Het Hooghuys’. De parkinginrit vormt daarbij de scheiding tussen de cottagewoning en het volume aan de Kapelsesteenweg, terwijl de ondergrondse parking een verbinding vormt tussen Het Hooghuys en nieuwbouwvolume. De twee nieuwbouwvolumes moesten qua schaal vergelijkbaar zijn met het kasteel en aanleiding geven tot een boeiende dialoog.

De volumetrie van de nieuwbouw refereert naar de vormtaal van mansardedaken en sluit zo aan bij de context, zonder echter te vervallen in semi-historische architectuur. De eenvoudige materialisatie, waarbij de volumes in één doorlopend materiaal (witte baksteen) worden uitgewerkt met eenvoudige repetitieve raamopeningen, resulteert in een sculpturaal en duidelijk hedendaags geheel zonder echter de relatie met de historische context te verliezen. Dit leidde tot een hedendaagse afspiegeling van het neorenaissance kasteel.

 

Waarom de speciale productie Koramic Tegelpan 301 Beige-wit geglazuurd en Terca Elignia Arctica Wit?

Voor de nieuwbouwvolumes werd de Koramic Tegelpan 301 Beige-wit gebruikt, een productie speciaal voor dit project aangemaakt, die voor een perfecte overgang zorgt tussen het kasteel en de nieuwbouwvolumes. De ietwat gele tint van deze pan past bovendien perfect bij het buitenschrijnwerk dat in brons geanodiseerd aluminium werd uitgevoerd.

Ook de keuze voor de Terca Elignia Arctica Wit gevelsteen werd bepaald vanuit dezelfde esthetische overwegingen, onder andere naar kleurharmonie en authenticiteit toe.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie

Product

 

Binst Architects, Luc Binst

Ekeren

Terca Elignia Arctica Wit
Koramic Tegelpan 301 Beige-wit geglazuurd (product op maat)
 

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.