Renovatie bel-etagewoning Leuven

Deze bel-etagewoning uit 1960 met noordwest-gerichte voorgevel onderging een complete metamorfose.

Dat was ook nodig gezien de staat waarin ze verkeerde: nagenoeg geen isolatie, schimmelvorming en een beperkt wooncomfort.

Isolatie prioritair

Een goede isolatie was quasi onbestaande bij deze rijwoning. Er waren wel spouwmuren aanwezig maar zonder isolatie. Alleen het dak had een beperkte isolatie van 4 cm EPS. De voorgevel werd in 2012 nog geïsoleerd met vlokken maar vertoonde wat later toch schimmelvorming.

De opdracht was dan ook duidelijk: het pand omtoveren in een energiezuinige woning dankzij het gebruik van duurzame materialen. Dat gebeurde dan ook in het kader van Leuven Klimaatneutraal. Het project bleek in de praktijk de ideale testcase om enkele effecten van een nieuwe bouwschil te meten. Welke luchtdichtheden zijn realistisch? In welke mate kunnen bouwknopen worden weggewerkt?

Natuurlijk krijgen ook de esthetische aspecten voldoende aandacht.

Duurzame materialen

De bouwheer wou gebruikmaken van keramische duurzame materialen. Een afwerking met gevelsteenstrippen Terca Cassia Rood vormde de kroon op het werk.

Het terras voor- en achteraan en de oprit werd aangelegd met kleiklinkers van het type Wienerberger Arte Nero. En ook de daken werden grondig geïsoleerd met ongeveer 24 cm minerale wol in het hellende dak. De vloeren kregen 10 cm PUR. 

 

Hedendaags en comfortabel

De indeling van de woning wijzigde enigszins. Een gelijkvloerse aanbouw verbindt de tuin nu met de leefkeuken en woonkamer. De bel-etageverdieping werd uitgebreid om extra leefruimte te creëren. Onder het dak kwamen twee slaapkamers en de garage werd in het beschermde volume geïntegreerd.

De renovatie resulteerde in een energiezuinige woning met hoog comfort. Er kwam zelfs ventilatiesysteem type D met warmteterugwinning. Een behoorlijke energiebesparing in combinatie met de uitstekend isolatie.

De woning mag ook gezien worden. De rode steenstrippen creëren een eigentijds en uniek concept, zeker in combinatie met de tuin.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

Krul architecten

Leuven

Steenstrippen Terca Cassia Rood
Kleiklinkers Arte Nero

Meer informatie over dit renovatieproject

Download voorbereiden. ... Download alles (1)

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.